Понеделник, 16 Септември 2024

Анализатори очакват поне 10-годишно дъно за реколтата от царевица в България

 Анализатори очакват поне 10-годишно дъно за реколтата от царевица в България
Публикация   02 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     1107

Дългите периоди на суша и високи температури това лято в Източна Европа са критични за културата в региона

   България ще произведе най-малката си реколта от царевица от повече от десетилетие поради тежката суша, засегнала региона, прогнозира Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA) в свой доклад от края на август. FAS очаква българското производство на царевица да спадне до 2.2 млн. тона спрямо 2.45 млн. през 2023-2024 г. Площта, засята с царевица, се оценява на 484 хил. хектара през 2024-2025 г., което е спад от 9% спрямо предходната година.

   "2024-2025 ще бъде третата поредна година със значително по-ниски от средните добиви на царевица и това може да има дългосрочно въздействие върху намеренията за засаждане в бъдеще", смята службата., която анализира ситуацията в региона. Царевицата се нуждае от вода, но повече от 90% от царевицата в страната не се полива, а тазгодишната суша и дълги горещи вълни са пагубни за тази култура.

   В доклада на FAS се посочва, че мрачните перспективи за новата реколта 2024-2025 г. са принудили фермерите на практика да спрат експорта и към началото на август износът на царевица е около 693 хил. тона, главно за страни извън ЕС, в сравнение с 950 хил. тона по същото време на предходната година.

   Обратно, оценката за реколтата от ечемик се еувеличила до рекордното ниво от 930 000 тона, а предишната оценка за производство на пшеница е 6,9 млн. тона, близко до това от миналата година.

   Прогнозите се потвърждават и от първите данни от прибирането на царевичната реколта в Добруджа, която тази година започна рекордно рано в някои общини - малко след 20 август, заради критично лошите условия за развитието й. Добивите според първите сведения варират от 150 до 400 кг/дка, като за сравнение нормалните средни добиви са 700-800 кг/дка според земеделци. Има и парцели с нулеви добиви.

   По-рано започна и прибирането на слънчогледа в региона - също с два пъти и повече по-ниски добиви от нормалните, от порядъка на около 150 кг от дка по данни на земеделското министерство. Така лошите очаквания заради екстремно горещите и сухи летни месеци за царевицата и слънчогледа се сбъдват, но пък годината е много добра за реколтата от пшеница в България.

   Проблемите с царевицата са не само в България, но и в целия Черноморски регион. Суша и горещи вълни опустошиха посевите в Румъния, която е един от големите производители в рамките на континента. По-ниското производство може да направи ЕС нетен вносител на царевица, по-зависим от чуждестранни доставки през този сезон, прогнозира Reuters. Анализаторите намалиха предвижданията си за предстоящата реколта от царевица в ЕС до около 60-61 млн. метрични тона - под миналогодишната продукция от около 63 млн., но все пак доста над 2022 г., когато бяха произведени едва 53 млн. тона царевица. Горещини и липса на валежи изсушиха царевични полета също в Украйна и Русия.

   Под средните са и количествата пшеница и ечемик в ЕС, като тазгодишните реколти в Черноморския регион не компенсират огромните спадове в най-големите производителки в Европа - Франция и Германия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha