С над 100 гласа Националният съвет на БСП изключи от партията Корнелия Нинова и приближените ѝ Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. По-рано днес привърженици на Нинова и на временното ръководство на БСП, начело с Атанас Зафиров, влязоха в пререкания. Сутринта първо членовете на младежката организация разлепиха плакати пред централата - "БСП без Нинова". Контрапротест в защита на лидера в оставка обаче започна да къса плакатите. Стигна се до намесата на полицията. А Нинова излезе да успокои симпатизаните си.

Нинова поиска конгрес на БСП на 28 септември

   Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова ще предложи свикването на партиен конгрес на 28 септември. Тя излезе пред партийната централа заедно с Георги Свиленски, за да говори пред протестиращите в нейна подкрепа.

   „Бъдете спокойни, че ще регистрираме партията за участие в изборите с хора в листите, предложение от вас. Няма да стане партията да не се яви заради личните амбиции на някои хора. Бъдете спокойни за БСП“, каза тя.

   „Единственото уставно и законно решение е да се свика конгрес. Това трябваше да стане веднага след оставката. Свикване на конгрес и решаване на този въпрос“, призова Нинова.

   Националният съвет обаче отхвърли предложението на Нинова за конгрес на 28 септември. Социалистите обвиняват бившия лидер на партията за нарушаване на устава и за създадения юридически казус около легитимността на ръководството. Възникването му застрашава явяването на БСП на предстоящите избори през октомври.

Protest Ninova BGNES Снимка: БГНЕС.

   Симпатизантите скандираха „Нинова“, „БСП без Пеевски“, „Зафиров къде си?“ и призоваха Изпълнителното бюро на партията да подаде оставка.

   Плакати на фасадата на централата срещу Нинова бяха скъсани от привържениците ѝ, въпреки намесата на охраната на сградата.

   Има полицейско присъствие. 

   Националният съвет на БСП решава днес как да накаже Корнелия Нинова и приближените ѝ Иван Ченчев и Георги Свиленски. Социалистите обвиняват бившия лидер на партията за нарушаване на устава и за създадения юридически казус около легитимността на ръководството. Възникването му застрашава явяването на БСП на предстоящите избори през октомври. Обсъждат се двете най-тежки мерки за въздействие - едногодишно наказание и изключване.