Понеделник, 16 Септември 2024

Балнеохотелите и лечебните заведения в Павел баня- кой какво предлага и какво очакват гости и пациенти?

Балнеохотелите и лечебните заведения в Павел баня- кой какво предлага и какво очакват гости и пациенти?
Публикация   01 Септ, 2024   /     Текст и снимка: Румен НИКОЛАЕВ   /     499

Лимитът минерална вода може до голяма степен да покаже дали ползваната минерална вода е законна или пък минералната се допълна с питейна

 

Разрастването на спа туризмът и съчетаването му с изграждане на нови хотели, които се определят като „балнео”, поражда все по- често въпросът- до колко лечебна е водата в хотелите, след като дебитът на извиращата вода не се променя.

Павел Баня е един от примерите, където в полдените няколко години бяха открити нови „балнео” хотели с над 1000 легла.

 Естествено, в тях се предлагат по-добри условия за почивка, релакс, отмора /цената за нощувка и предлаганите пакети доказват това/.

Но има ли достатъчно минерална вода в Павел баня, за да бъдат доволни и собствениците на новите хотели, и почиващите в тях, и лекуващите се в медицинските центрове и профилакториуми? Оказа се, че и малкото хора, които имат информация и са наясно със ситуацията, не желаят открито да говорят за проблема. Защото той, проблемът, оказа се, че не е от вчера.

  Независимо от подаваните сигнали за незаконна експлоатация на минералната вода и не по основното и предназначение, държавата се оказва по- слаба от един или друг нарашител, срещу един или друг извършител на престъпление.

Дебитът на минералната вода  12 л/сек. Профилакториумът, сега болница- 3,5 от преди по-малко от 10-на години, става въпрос за бившия държавен санаториум. Така реално не може да изпълнява основните си функции поради липсата на достатъчно минерална вода

 За са функционира така, както е проектиран и построен в далечната 1956 година, са необходими 8 л/сек, или 4 л/сек са оставени като резерв.

  Основната сграда е проектирана така, че на първия етаж да се извършват медицинските процедури в балнеолечебницата с 4 минерални басейна, температурата на водата в които е 36 и 42 градуса, свързани с ползването на минералната вода, а на втория е хотелска част за 200 лекуващи се. И възможност за лечение на още 2000 души дневно, които са се настанявали по квартири в Павел баня, а след това и в хотелите.

От 2000 г. насам, със стоежа на нови модерни 10-на  хотела, водата за държавната болница прогресивно се ограничава централизирано и тя не може да функционира пълноценно. Така от преди 2 години спира дейността си, свързана с балнеологията.

Прокурорска проверка установява, че собствениците на един от строящите се тогава спа хотели са пробили десетки !!! незаконни сондажа. Но, какво сега се вижда, случаят е потулен. Всъщност, работещите в сферата на балнеологията в Павел баня твърдят, че почти ежегодно дали чрез сигнали или от проверките, които Басейнова дирекция – Пловдив извършва периодично, се установяват нови и нови сондажи.

Дълбочината на сондите за извличане на минералната вода са на 150 дълбочина, но незаконно пробитите са на различна дълбочина. Земята в Павел баня е надупчена. Дори и да се закрият незаконно пробитите, то това няма да възстанови първоначалното състояние.

   Престъпно е и това, което се прави в някои от хотелите- минералната вода се ползва и да битови цели- в кухнята, за отопление например. А това е в разрез с всички законови разпоредби.

 Разликата между лечебно заведение и балнео хотел- първите са под надзора на здравното министерство, а вторите- на министерството на туризма. Тези, които ги посещават са пациенти, а другите- клиенти. Медицинското лице в спа- хотелите само препоръчва процедури, докато в в медицинския център се предписват на представена история на заболяването.

   Ако все пак срещнете табела с необходимите по регламент данни за минералната вода, може да разчитате, че тя наистина е такава.

 По неофициална информация определеното дебит и количество минерална вода за хотел от няколко стотин легла, примерно, е нищожен с необходимата му консумация. Това естествено буди съмнения и подозрения до колко водата, която се представя за минерална, е минерална. Или дали няма незаконни сонди.

 Освен това, предвид състава на минералната вода в Павел баня, препоръчителното време за престой в басейн е по лекарско предписание- такава информация няма да се прочете в нито един от хотелите.

 А тези, за които престоят е повече от седмица, могат да разберат дали водата е била минерална и по разтежа на ноктите си. Свойствата на минералната вода в Павел баня засилват разтежа им.

Или пък просто с лакмус да се установи какво предлага балнео хотелът.

Ето какво посазва справка от сайта на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" като стопанисващ орган на находище на минерална вода "Павел баня". Става въпрос за дебита, който достига до посочените обекти /хотели/. Основно захранването става от три сондажа. Всеки поне малко образован човек може да си направи сметка каква вода предлагат /законово/ и дали тя отговаря на легловия капацитет - има хотели с по 300 и повече легла:

  СОНДАЖ  3

  "МИШИ 2013" ООД- бивша пералня - сега стаи за гости - 0,025 л/сек

 СБР- НК ЕАД                                 държавната болница - 3,527 л/сек

  "МЦ Авицена- Маркони МСД          х-л Маркони              - 1,94  л/сек

   "Арайс" ЕООД                               х-л Светополис         - 0,827 л/сек

  "Арайс" ЕООД                                    Милениум              - 0.934 л/сек

 

  СОНДАЖ 7:

 ПРО /НОИ/                                     хотел                               0,5 л/сек

МЦ  Павел баня                                                                    0,012 л/сек

БРО                                              ресторант                         0,095 л/сек

 

  СОНДАЖ 8

Бригада-                                         хотел                                0,1 л/сек

Холидей                                        хотел Атмосфера                0,23 л/сек

МСД                                             хотел "Княз Павел"              0,5 л / сек

 Райчев и синове                          хотел Централ                      0.05 л/сек

ПРО /НОИ /                                  хотел                                    0.25 л/сек

 Арайс                                          хотел Светополис                  0,5 л/сек

 МЦ "Авицена"                              хотел Маркони                      0.5 л/сек

   ... До колко Павел баня ще остане един доказан национален център за балнеолечение или ще се превърне в място с луксозни хотели, в които се предлага и продава надежда вместо здраве, решението остава в ръцете на държавата. Макар и ДЪЛБОКА, макар и ПРОБИТА. Както е пробита и надупчена земята в Павел баня. И дали ще продължи да изтича към бизнес интереси, различни от прокламирето на лечебни ефекти и очаквания на част от почиващитеот т.н. „хотелска медицина”.

   За да завършим с поне малко оптимизъм- ето как често се шегуват живелите на Павел баня:

  Ако не ти помогне водата, виж Павел, той сигурно ще може. В момента е масажист е един от хотелите /няма да спомена кой, за да не прозвучи рекламно/.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha