Понеделник, 16 Септември 2024

Гроздоберът в Русенско- по- малко, но по- качествено грозде

    Гроздоберът в Русенско- по- малко, но по- качествено грозде
Публикация   27 Авг, 2024   /     Текст и снмка: Румен НИКОЛАЕВ   /     943

Цената на гроздовия елексир се е покачила с 10-15 процента, на места и до 50 на сто

Снимка: Набраното грозде се отправя към винарската изба "Райнов и синове"

   Ако за собственика на лозарска изба Две могили Емил Стоянов гроздоберът вече е в разгара си, то за винарска изба „Райнов и синове” в Нисово започна вчера.

  Виненото грозде от масивите край Пиргово Стоянов се бере от 10 август, каза пред Акцент.БГ собственикът на 360 дка лозя. Около 250 дка от тях са с белите сортове Мускат Според него добивът тази година е с около 40 на сто по нисък, като цената на килограм от тези сортове е достигнала до 1,60 лв. кг. При лев миналата година. За Стоянов лозарите са имали тежка година. Основна причина са 40-градусовите температури, продължили 23 дни.

Димчо Райнов започна гроздобера в понеделник. На 700 дка лозови масиви той отглежда Траминер, Совиньон блан от белите сортове и Каберне, Каберне фран, Мерло и Гъмза, кампанията за които ще започне след 10 септември. Спадът в реколтата е около 20 на сто, сподели пред Акцент.БГ Райнов.

  Винарска къща Левент традиционно и тази година прави кампания с грозде- винени сортове от доказани географски райони, каза Цанко Станчев, съсобственик на избата.

  Тази година изкупната цена е с 10 до 15 на сто на белите сортове грозде по-висока, като трябва да се отчете, че миналата година те бяха поскъпнали с около 30 на сто.

  В момента се траспортират до русенската винарна мускат, траминер, совиьон блан от района на Варна, на Тамянка- от Слинеско и Мускат- от Ямбол.

 Заради трайно високите температури добивите са по- ниски и рандеманът е по-малък, но гроздедот в момента е с много добра захарност- 22-23 градуса и продължава да се покачва, каза управителят на избата Румен Илиев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha