Неделя, 29 Септември 2024

Жега или дъжд: С какво време ще посрещнем септември

Жега или дъжд: С какво време ще посрещнем септември
Публикация   26 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     491

На какво се дължат климатичните аномалии?

   Суша, безводие и горещини като никога досега. Какво е подготвило за нас времето в близките седмици и ще дойде ли моментът, в който ските няма да видят сняг у нас , отговаря синоптикът Петър Янков.

   "Предстои продължителен пренос на по-хладни и влажни въздушни маси от север, съчетани с атмосферни фронтове от запад. Още в неделя ще има увеличение на облачността по Черноморието. На юг от Бургас ще има валежи. През следващата седмица ще са по-интензивни, а от началото до средата ѝ ще превалява в източните части. От сряда започват валежи и в западните и северните райони. В четвъртък и в събота по Черноморието валежите ще бъдат по-значителни. Септември ще започне с дъжд, а през третото десетдневие ще има повече слънце", разкри синоптикът.

   От средата на седмицата нататък, в последните дни на август и в първия на септември, гръмотевичните явления ще са на повече места. Ще се оформи зона с ниско атмосферно налягане над Черно море. В някои райони валежите ще са временно интензивни с бурна гръмотевична активност и висок риск от градушки. В Източна България ще духа силен северен вятър.

След кратко усещане за прохлада в края на август, жегата отново ще застъпи първите дни на септември. Първата септемврийска седмица ще започне с горещо време с температури до 37-38 градуса и минимална вероятност за валежи.
 

   Относно температурните аномалии Янков смята, че предвид глобалното затопляне водоснабдяването е много важна тема. "Засилват се проливните валежи, но те не пълнят язовирите, а са опустошителни. Трябва да се предприемат спешни мерки за събиране на вода в големи изкуствени водоеми", обясни той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha