Събота, 14 Септември 2024

Представят моста на Колю Фичето със запомняща се празнична програма

Представят моста на Колю Фичето със запомняща се празнична програма
Публикация   22 Авг, 2024   /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ, снимки- авторът   /     1349

Кметът Славов: Сякаш усещам как батареите на Мидхат паша са на моста, а майсторът е отдолу до кръста във водата

  Кметът на община Бяла с разказ за процеса и заключителната част по откриване на моста на Колю Фичето и на посетителски център до него.

   Г-н Славов, в навечерието сме на един голям празник за жителите на Бяла, на област Русе, а и на всички българи. Предстои официалното откриване на реновирания мост на Колю Фичето и на посетителски /експо/център в близост до моста.  Какво трябва да се знае и помни- за началото, за хода на дейностите и събитията, за да се стигне до днес...

    Има много за разказване, защото това се оказа една дългогодишна сага.

   Преди 9 години, когато станах кмет на Бяла, се появи една медийна истерия- хората бяха подплашени, защото навсякъде- местни медии, сайтове и недотам медии, национални медии тръбяха:„Мостът се руши”, „Мостът при Бяла ще падне, ще рухне”.

    Първоначално решихме да го спасяваме с дарения. Но със събраните 6000- 7000 лв. за една година народна щедрост няма как да се случат нещата.

Последваха срещи с министри на културата и оттам показаха, че има разбиране, но не и подкрепа.

    Тогава ми подсказаха, че единствено чрез европейско финансиране ще имаме шанс да запазим и съхраним моста. Така се оказахме пред програмата „Региони в растеж” – необходимо е да подчертая, че тя е само за областни центрове”, но ние се оказахме изключение сред допустими случаи за ценни паметници на културата. Тази програма позволи от една страна- да спасим наистина рушащия се мост и от друга- да превърнем паметника на културата в атрактивна туристическа дестинация.

   Трябва все пак и да отбележа, че след катастрофата на моста с автобуса и 18 загинали, лекият трафик бе прехвърлен по моста на Колю Фичето. Бяха набити основи за мантинели на 2 места. Те повредиха автентичната част на пътя, на отводнителните системи.... Така за 10-на години в направените отвори и пълненето им с вода и замръзване, рушенето се ускори като за 50 години.

    Реставрирани са зона 1 и 4, укрепена е бетонната зона- 2 и достигането и до първоначалните параметри- така възстановихме най-голямата гордост на този мост- първото равно платно извън Цариград на майстор Колю Фичето е било тук- 276 м. 9.30 м. широк калдаръм, каменни перила. Всичко това вече може да се види.

... Вече си представям една част от историята- батареите на Мидхат паша, армията освободителка...

 Определено моста има защо да се приема и като исторически културен паметник...

   Освен тия факти, които споменах, на метри от моста е намерил гибелта си Панайот Волов. Затова и съм радостен, че успяхме да запазим това историческо място. Особено бетонното продължение на моста – оказа се, че няма грам арматура, беше тотално компрометирано. Имаше пукнатини, в някои от които можеше да вляза до кръста... Сега тази слаба част между камъка и бетона е укрепена.

 Туристическата инфраструктура е бонусът от тази европрограма. В тази връзка вече са назначени на работа 16 души. В момента се довършва инфраструктурата.

 Кога всъщност започнаха възстановителните дейности?

Първата копка беше в началото на януари 2023 г. От април реално започна същинската работа по моста и посетителския център. Успяхме да влезем в поставения срок и същинската работа привърши в края на година.

  Всъщност получихме една наистина красива сграда с кобиличен покрив, но само с 8 проектора за мартинг залата и нищо повече.

  Община Бяла, заедно с екипа на г-н Борисов, който работи по втори проект след като реализира Галерия „Восъчни фигури” в Артцентър гара Бяла, вдъхна живот на новата сграда.

 В случая смея да заявя, че дори надмина очакванията. Създадени са изключително ефектни сцени- пазарлъкът между Мидхат паша и Колю Фичето в конака в Русе... една внушителна сцена, изпълнена на 7 м. височина, изпълнена с майстори, волски каруци...

  Отделно има експозиция от 15 от най-известните творения на майстора. Този център е побрал една история, едно заслужено уважение към живота и работата на един от най-великите архитекти, строители... той е бил и дърворезбар, скулптор.

 И да се върнем отново към утрешния празничен ден- какво ще се случи по време на това дългоочаквано откриване?

  Основният акцент като класа ще бъде участието на Русенската опера. Но заедно с това ще има и силно участие на фолклорни  групи и стотици самодейци, гайдари, които ще преминат по моста...

   Ще има шествие?

 Да, то ще се води от гайдари от Разград, група „Вакали” от столицата... На две големи лед-стени ще бъдат показани мнения на архитекти и други участници, участвали в този процес.

  В 21.45 се надявам гостите на събитието да се насладят на едно впечятляващо 3D-мапинг шоу.  Във вътрешната зала на центъра ще може да се види филмче, което по много увлекателен начин представя – под формата на един приключенски разказ, Колю Фичето - до кръста във водата, над него Мидхат паша с батареите от Русчук, изпратени да натоварят моста, за да се провери дали ще издържи на такава тежест. Убеден съм, че си струва да се види.

  И още нещо впечатляващо- мостът вечер е осветен панорамно и е много красиво.

 

 

Тагове : мост , Бяла ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още