Понеделник, 16 Септември 2024

ББР ще събира заемите си от ,,Спарки,, - Русе с ЧСИ, заводът практически не работи

ББР ще събира заемите си от ,,Спарки,, - Русе с ЧСИ, заводът практически не работи
Публикация   21 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     607

   Три години след като активите на русенския машиностроителен завод "Спарки" бяха придобити от създаденото за тази цел "Спарки Русе 2020", новият собственик е спрял да обслужва заемите си към държавната Българска банка за развитие (ББР) и тя е пристъпила към изпълнение върху заложеното търговско предприятие. Претенциите на банката са за един от по-малките кредити на дружеството, който трябваше да бъде погасен през юли 2022 г. Плащания обаче не се виждат и по големия заем, с който бяха купени активите. А заводът явно вече не работи, тъй като заетите от над 280 при рестартирането на дейността през 2021 г. са останали около 20 души.

                   Без работници

   Активите на закъсалия "Спарки" бяха предложени за продажба от частен съдебен изпълнител (ЧСИ) в края на 2020 г. Това стана по искане на основния кредитор на компанията - ББР, която претендираше за малко над 10 млн. евро по три кредита, придобити на цесия от Банка ДСК. Купувач на земята, сградите и машините стана "Спарки Русе 2020" - компания, създадена малко преди това и финансирана от самата ББР с три кредита за повече от 46 млн. лв. за покупката.

    Дружество "Спарки Русе 2020", което беше създадено през 2020 г. с явната цел да придобие активите на русенския машиностроителен завод "Спарки", е получи още над 40 млн. лв. кредит от държавната Българска банка за развитие (ББР).  Година по-рано дружеството получи 3 млн. евро от банката, сега новият заем се отпуска в момент, в който тече продан на активите на "Спарки" от частен съдебен изпълнител.

   Макар че формално собственик на дружеството се води адвокатът Михаил Цветанов Нацкин, по всичко личи, че операцията беше опит на банката да изчисти портфейла си от лошите заеми. За това говори и фактът, че за изпълнителен директор беше назначен тогавашният консултант на ББР Макс Зиф (през май 2023 г. е сменен от Стоян Савов).

   Новото дружество обаче очевидно не е успяло да възкреси бизнеса на русенския завод. Последният отчет показва приходи 13.3 млн. лв. за 2022 г. и макар че това е лек ръст спрямо 2021 г., тенденцията за завода като цяло през последните години е низходяща. Натрупаните загуби само на "Спарки Русе 2020" са над 9 млн. лв.

   Справка в АПИС пък показва, че през април компанията практически е останала без персонал - осигурените са едва 20-ина души при 250 работещи година по-рано. Една не малка част от тях са намерили работа в други фирми от машиностроителния бранш. Михаил Нацкин отказа коментар.

 

Янаки Стоилов и Добрин Данев посетиха фирма „Спарки“ в Русе | StandartNews.com

Янаки Стоилов и Добрин Данев на посещение във фирма „Спарки“ в Русе, изпълнителният директор на „Спарки" Чавдар Плахаров показва цеховете на завода. май, 2013 г.      

           Всички кредити

   Междувременно новото дружество е спряло да обслужва заемите си от ББР, което е и причината банката да пристъпи към изпълнение. Засега претенциите й са по кредит от 15 юли 2020 г., който е в размер на 3 млн. евро (5.9 млн. лв.) и който е трябвало да бъде погасен преди две години. Заедно с лихви, неустойки, такси и други разходи общият размер на дълга в момента е оценен на 3.6 млн. евро. За да събере вземанията си по него, банката ще предложи за продажба отделни активи - движими вещи, машини и оборудване. За депозитар е определен ЧСИ Венцислав Маринов, който предлагаше и активите на "Спарки" (вече в несъстоятелност) и дъщерното му "Еко спарк" (в ликвидация).

   Основният кредит на "Спарки Русе 2020" обаче е инвестиционният за 37.3 млн. лв. Той е отпуснат в началото на 2021 г. и трябва да бъде изплатен за 10 години (до януари 2031 г.). Отделно компанията е взела 3.35 млн. лв. заем, за да плати ДДС върху закупените имоти и движими вещи. Падежът му е бил през май 2022 г. Тези два кредита обаче, изглежда, също са спрели да бъдат обслужвани. Според отчета към края на 2022 г. компанията е дължала 29.7 млн. лв. по инвестиционния и 1.3 млн. лв. по кредита за ДДС. Същите суми са посочени и в отчета за предходната година, т.е. през 2022 г. плащания не са правени.

    От ББР потвърдиха информацията. "През последните две години дружеството изпитва сериозни затруднения в обслужването на задълженията си към банката в договорените срокове", казаха от там за "Капитал" и добавиха, че са предоставили възможност на ръководството да предприеме мерки по оздравяване. Извършеният анализ на финансовото състояние на кредитополучателя през юли 2024 г. обаче е потвърдил невъзможността му да обслужва задълженията си в срок. Това е и причината в крайна сметка банката да пристъпи към изпълнение върху отделни активи.

   По всичко личи, че това ще бъде само първата стъпка, а в крайна сметка ще бъдат разпродадени и останалите активи. Като най-апетитен от тях се очертава земята от около 100 дка в широкия център на Русе. За възстановяване на производството обаче явно вече не може да става дума.

Тагове : БРР , ЧСИ , Спарки ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha