Четвъртък, 12 Септември 2024

Хеликоптерната площадка на Медика е с уникална конструкция за България.

Хеликоптерната площадка на Медика е с уникална конструкция за България.
Публикация   20 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     1299

Групата болничнични заведения я изгражда изцяло със собствен финансов ресурс. Ще посреща български и румънски хеликоптери

   Започват монтажните дейности на хеликоптерната площадка на МЕДИКА. Съоръжението е уникално, защото ще бъде построено върху специална метална конструкция, монтирана над съществуващото ново крило на болницата, което се прави за първи път в България.

   Проектирането е инженерно предизвикателство и е изпълнено от екип на една от най-добрите конструкторски фирми у нас. Специфичното е, че летателната площадка ще е с диаметър 26 метра, докато ширината на сградата е 18 метра. Затова е необходимо преди това да се монтира металната конструкция от 14 броя големи стоманени профили, специално изработени и доставени от Германия. Носещите греди са дълги по 13 метра и тежат по 5 тона всяка. Метални конструкции от такъв тип се използват и при изграждането на виадукти и мостове. Върху тях ще бъде изградена стоманобетонната хеликоптерна площадка, в която ще има още 37 тона арматура и 45 тона бетон. На близо 140 тона се изчислява тежестта на съоръжението, което сградата ще носи. За да издържи голямото натоварване, тя вече е специално усилена и съобразена да остане устойчива и на земетресение от 9-та степен по Рихтер, съгласно последните нормативни изисквания. 

   Хеликоптерната площадка на МЕДИКА ще може да приема както български 4-тонни летателни машини, така и румънски, които са с тон по-тежки. За придвижването до 25-метровата височина ще бъдат използвани специален вътрешен асансьор, рампа и платформа, както изискват мерките за безопасност.

   След приключване на строителството, което се очаква около края на годината, ще бъде доставено и специфичното оборудване за обслужване на площадката. 

%image3%

   За вдигането на огромните метални профили, на точното до милиметър място, се използват два крана – кулов и автокран със стрела, дълга 54 метра. Всички монтажни дейности изискват голяма прецизност. Заварките се правят само хоризонтално, те и болтовете се проверяват със специална апаратура, за да се гарантира надеждността на съоръжението. Всеки етап от строителството се контролира от компетентни органи и експерти.

   Хеликоптерната площадка на МЕДИКА е от голямо значение за Русе и региона, тъй като благодарение на нея медицински хеликоптери ще могат да транспортират нуждаещите се пациенти по-най-бързия и безопасен за здравето им начин.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha