Понеделник, 16 Септември 2024

Най- безсмислено прахосаните народни пари ... НEтрудово възнаграждение на депутатите от 50-то НС

  Най- безсмислено прахосаните народни пари ... НEтрудово възнаграждение на депутатите от 50-то НС
Публикация   17 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     1445

Решиха да получават заплати и по време на предизборна кампания

   От днес народните представители от 50-ия парламент излизат в лятна отпуска.

  Депутатската почивка ще е 18-дневна, като ще трябва да се върнат на работа на 4 септември.

   Със сигурност, обаче, една част от депутатите ще трябва да изчакат преди да се втурнат по гръцките плажове, защото по Конституция новото служебно правителство трябва да положи клетва пред Народното събрание. Това трябва да стане на 20-ти август, за да може да се спази конституционният срок от два месеца за назначаване на датата за провеждането на следващите предсрочни парламентарни избори.

   Назначеният от президента Румен Радев следващ служебен премиер Горица Грънчарова получи от него срок до 19-ти август да представи състав и структура на Министерския съвет под нейно ръководство.
 
   50-ото Народно събрание започна работа на 19 юни. До момента народните избраници имаха 40 работни дни и проведоха 23 заседания.

   Очаква се народните представители да имат не повече от 8 заседания, тъй като на 20 септември трябва да излязат в поредна ваканция. Този път тя ще е предизборна.

   Справка в сайта на Народното събрание сочи, че някои от 25-те постоянни комисии въобще не са заседавали. Други пък са провели по едно заседание, на което само са приели правилник за работата си. Най-много заседания е провела Комисията по бюджет и финанси. Депутатите в нея са се събрали 6 пъти.

С нула заседания до момента е Комисията за пряко участие на гражданите.

   През първия месец народните избранници не са работили нищо, само изслушваха министри от служебния кабинет. Едва месец по-късно бяха сформирани комисии, някои от които, какво става ясно, дори не са се събирали и веднъж.

   Едва ли има друго работно място в света, където за 23 работни дни да получат 17 дни отпуск. Всъщност те не го получават, те си го гласуват.

   Депутатите ще получават с над 300 лева повече, отколкото през предишното тримесечие. Основната им заплата става почти 7000 лева, без допълнителното заплащане за участие в комисии.

   Участниците в това Народно събрание сигурно ще влязат в историята на парламентаризма с получаване на НЕтрудово възнаграждение, което за 23 работни дни надхвърля 16 000 лева или около 4 000 000 лв. обществен ресурс.

   Към месечните трудови възнаграждения депутатите имат още редица добавки. Част от тях са:

  • офис в София;
  • 4 436 лв. допълнително за сътрудници;
  • при липсва на семейно жилище в София се осигурява такова от жилищния фонд на Народното събрание: покриват се разходите за ремонт, обзавеждане, охрана, данъци и такси;
  • уебсайт, който се поддържа на сървъра на парламента;
  • покриват се и разходите за транспорт.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha