Четвъртък, 12 Септември 2024

Ортопедите на МЕДИКА оперираха успешно момче с рядка аномалия „конско стъпало“

Ортопедите на МЕДИКА оперираха успешно момче с рядка аномалия „конско стъпало“
Публикация   15 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     220

Преди интервенцията 15-годишният пациент е консултиран от водещия германски специалист д-р Клаус Йохан, с когото болницата си сътрудничи

   15-годишно момче с рядка аномалия (варусна деформация на стъпалото) оперираха ортопедите на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ под наблюдението на известния германски специалист  д-р Клаус Йохан. Варусното стъпало (talipesequinovarus), наречено още конско стъпало, представлява деформация в структурите на ходилото, при която то е завъртяно навътре и надолу. Следствие на това се нарушава нормалната походка. 

   Целта на коригиращата артродеза, която лекарите прилагат върху лявото стъпало на пациента, е да се върне нормалната позиция на ходилото, за да не стъпва то накриво. Чрез 3 импланта костите на глезена са фиксирани. До 6 седмици след операцията момчето не бива да стъпва на оперирания ляв крак без патерици, за да не се получи нежелателно натоварване и разместване. След това е назначена физикална рехабилитацияс цел подобряване на походката.

   „Вярваме, че операцията ще помогне на сина ни да се чувства по-добре, да ходи по-стабилно, да е по-самостоятелен и да има по-малка нужда от нашата подкрепа“, казват развълнуваните родители на момчето. А надеждите им се оправдават, защото вече втора седмица момчето прави рехабилитационна гимнастика в МЕДИКА и се чувства добре.

   Майката е благодарна на ортопедите в  МЕДИКА, а също и на д-р Клаус Йохан, с когото са се консултирали преди интервенцията. „Германският лекар познаваше диагнозата и ни обясни всичко, което ни интересуваше“, каза тя. 

   15-годишният пациент е истински герой, защото това е поредната операция, която той изтърпява. Момчето се ражда с диагноза Спина бифида –  вродена малформация на ембрионалната структура, от която се развиват главният и гръбначният мозък на бебето. Когато тя не успява да се затвори, се стига до дефекти в устройството на гръбнака и гръбначния мозък. Симптомите зависят от формата на заболяването и нейната тежест.

   В конкретния случай става дума за липомиеломенингоцеле, при което през незатворените прешлени излиза част от гръбначния мозък и се засягат спиналните нерви, които са обвити в мастна тъкан. На 10-11-месечна възраст детето прохожда нормално, а на 1 година му правят първата операция по повод вродената аномалия на гръбнака. С времето и израстването се получава срастване на гръбначния мозък (Tetheredcordsyndrome). Последствията са от неврологичен характер, като намалена чувствителност в долните крайници. На 7-годишна възраст се проявяват проблеми в походката, което се дължи на деформации в стъпалата на двата крака – т.нар. конско стъпало.

   През 2019 г. родителите на момчето се обръщат към турска клиника, където по повод Tetheredcordsyndrome му правят първо спинална операция за освобождаването на нервните структури от фиксиращата го към гръбначния стълб костно-фиброзна преграда чрез микрохирургична техника. Два-три месеца по-късно следва коригираща артродеза на дясно ходило.  Здравословните трудности не само не са пречупили духа му, напротив –  калили са го и са укрепили волята му. Понася стоически изпитанията и въпреки тях се справя добре в училище, където среща разбиране не само от учителите, но и от съучениците си.

   Добрият резултат на операцията в МЕДИКА е от голямо значение за семейството на тийнейджъра, защото на него му предстоят още операции на ходилата. Те ще се наложат, след като растежът му приключи, което обикновено се случва между 18- и 20-годишната възраст.   



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha