Четвъртък, 19 Септември 2024

Близо 1,7 млн. лева отпусна отиващото си временно правителство за ремонт на храма ,,Св. Троица,, в Русе

Близо 1,7 млн. лева отпусна отиващото си временно правителство за ремонт на храма ,,Св. Троица,, в Русе
Публикация   14 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     463

Средствата са предназначени за цялостно възстановяване - на интериора, премахване на влагата, почистване на стенописи ...

    Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г. С проекта на постановление се предлага одобряването на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. по „Политика в областта на правото на вероизповедание“, бюджетна програма „Вероизповедания“, за капиталови разходи в размер на 1 678 727 лв. за Българската православна църква Българска патриаршия.

   Средствата са предназначени за цялостно възстановяване на катедрален храм „Св. Троица“ в гр. Русе – външен ремонт на сградата и на покривната конструкция, която е в тежко състояние, възстановяване на интериора, премахване на влагата, почистване на стенописи и други ремонтни дейности.

   Катедралният храм „Св. Троица“ в престолния град Русе е построен в далечната 1632 г. Първоначално той е бил седалище на управляващия гръцки митрополит на Вселенската патриаршия до 1872 г., когато архимандрит Григорий Немцов е избран и хиротонисан от българския екзарх Антим I за пръв екзархийски митрополит на Доростоло-Червенската епархия. Както той, така и всички следващи архиереи са подържали храмовото благолепие, подпомагани от църковното настоятелство. През 2032 г. катедралния храм „Св. Троица“ ще изпълни 400 години от своето съществуване.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още