Понеделник, 16 Септември 2024

Иззети са наркотици, стоки със защитени търговски марки, ситно нарязан тютюн и алкохол при поредната полицейска акция в Русенско

Иззети са наркотици, стоки със защитени търговски марки, ситно нарязан тютюн и алкохол при поредната полицейска акция в Русенско
Публикация   14 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     175

Заловени за наркотици в хода на операцията са в Русе, Бяла Ветово, Ново село

През изминалото денонощие на територията на ОДМВР-Русе се проведе специализирана полицейска операция за ефективно противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, участъци, махали и квартали, както и за пътната безопасност.

   В операцията се включиха екипи от всички подразделения на областната дирекция, които работят в различни населени места в региона – това са служители с полицейски правомощия от 6-те РУ в областта, от секторите за противодействие на криминалната и икономическата престъпност, охранителна и териториална полиция, пътна полиция. В част от проверките участваха и представители на митницата.  

  Действията на полицейските служители бяха насочени основно към разкриването на извършителите на престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, противодействието на притежанието и разпространението на наркотици, търговия и разпространение на контрабандни стоки, такива без платен налог, както и към контрол на водачите за неправоспособност при управление на МПС, след употреба на алкохол и наркотици, на нерегистрирани МПС, спазването на скоростните режими и т.н.    

По време на операцията са установени извършителите на 37 броя престъпления. Образувани са две бързи и две досъдебни производства, регистрирани са 24 заявителски материала за извършени престъпления от общ характер.

Проверени са 503 лица, от които 23 лица представляващи интерес, установено е едно лице, обявено за издирване, а за срок до 24 часа по ЗМВР са задържани 6 лица. Проверени са: 415 бр. МПС, като са съставени 49 акта и 117 фиша; 10 пункта за черни и цветни метали; 9 заложни къщи; 7 автосервиза и автоморги; 24 сборища, 14 питейни и увеселителни заведения, 25 други търговски обекти. С други контролни органи е съставен един акт за установени административни нарушения и констативни протоколи. Съставени са 11 предупредителни протокола на лица на основание чл.65 от ЗМВР. Иззети са наркотици, стоки със защитени търговски марки, ситно нарязан тютюн и алкохол.

          Ето и някои по-характерни случаи:

Трима са заловени за наркотици в хода на операцията

При действия извършени от служители на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Специални тактически действия“ е задържан 41-годишен мъж, за който е имало информация , че се занимава с разпространение на наркотични вещества. При претърсване в обитавания от него апартамент на адрес в гр. Русе са открити и иззети 7 грама метамфетамин и 4 грама амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ОДМВР – Русе за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. Мъжът първоначално е задържан за срок до 24 часа, а впоследствие до 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – гр. Русе. Работа по случая продължава.

Служители на РУ - Ветово са заловили  двама мъже на 27 и 36 години за които са придибили информация, че се занимават с наркотици. От първия е иззето количество с марихуана, което държал в дома си в с. Смирнески. По случая е образувана проверка за престъпление по чл. 354а, ал.3 от НК.

При проверка в дома на другия, на адрес в с. Ново село, полицейските служители са открили, че той държи 20 г. суха тревна маса, за която заявява, че е марихуана, както и парична сума в размер на около 500 лева. Те са били предадени на полицията. 36-годишният е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство по описа на РУ – Ветово за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК.

 /image2%

   В хода на акцията служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ са иззели маркови стоки от търговски обект в Русе, разпространявани без съгласието на правопритежателите на търговското право. В магазина са били открити и иззети общо 74 вида различно облекло от известни спортни марки. По случая е започната проверка за престъпление по чл.172б от НК.

Тютюн без платен акциз е иззет при съвместни действия на полицаи и митничари в хода на операцията на територията на РУ – Сливо поле. Вчера преди обед при проверка на екипите в имот в с. Ряхово, обитаван от 36-годишен мъж, е констатирано, че той държи ситно нарязана суха тревна маса с мирис на тютюн, без поставен български акцизен бандерол. Акцизната стока е иззета от служителите на митницата. По случая е образувана проверка за престъпление по чл. 234, ал.1 от НК, по описа на РУ – Сливо поле.

По горещи следи служители на РУ – Ветово са задържали 39-годишен мъж, намерил чужда банкова карта, с която извършил нерегламентирани транзакции. Сигналът за извършеното деяние е подаден вчера. Потърпевшият мъж от гр. Глоджево е заявил в полицията, че бил изгубил личната си дебитна банкова карта, която имала активирана опция при касови плащания на малки суми да не изисква въвеждането на пин код. При справка вчера той е установил, че с картата имало извършени пет броя плащания. По случая е започната проверка, като е регистрирана преписка за престъпление по чл. 249, ал.1 от НК. В хода на операцията е установен и задържан като извършител мъж на 39-години от разградско село, който се е оказал известен на правораздавателните институции. Работата по изясняване на случая продължава.

Служителите на Първо РУ са установили две жени, извършили кражби в Русе. 62-годишна русенка е уличена за кражба от витрина на златарско ателие на бул. „Цар Освободител“ в Русе, откъдето на 19 -ти миналия месец тя е отнела златна гривна на стойност 1500 лева. Друга жена на 29 години, също от Русе, се е оказала замесена в общо 10 сигнала за кражби, постъпили в районното управление през този и миналия месец. Предмети на посегателствата й са ставали кутия с дарения от сладкарница в централната част на града; дамска чанта от жена пред вход на блок; портмонета от служителки в заведение за хранене; портмоне от служителка в магазин на центъра; портмоне от дамска чанта на жена, която е седяла на пейка на бул. Цар Освободител; на две дамски и една мъжка чанти от незаключени апартаменти в централната част на Русе. По изброените случаи са водят проверки по описа на Първо РУ и работата по изясняването на престъпната дейност на 29-годишната продължава.  

В хода на операцията служителите на Първо РУ са заловили и 46-годишен мъж от Русе, който е уличен в кражба от помещение на учебно заведение миналата седмица. Потърпевша е преподавателка в училището, чиято чанта е била оставена във въпросното помещение и от нея е взето дамското й портмоне със сума от 250 лв, 3 банкови карти; лична карта, мобилен телефон и други вещи.              

Днес в хода на акцията е заловен и 38-годишен мъж, който миналата седмица - на 5 срещу 6 август е откраднал велосипед от подземен гараж на ул. Давид в Русе. Превозното средство е отнел след като с техническо средство е премахнал проволка. По случая се води проверка с оглед извършено престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4 от НК.

Работа по проверка с оглед данни за престъпление по чл.194 от НК пък е довела полицейските служители до 35 годишна жена като извършителка на друга кражба. Тя е уличена, че е откраднала мобилен телефон от клиент в нощен клуб в Русе. За деянието се е оплакал мъж от гр. Горна Оряховица, гостувал в града.  

Още един извършител на посегателство са установили полицаите от Първо РУ вчера. Това е 30-годишен мъж от русенско село, който е уличен, че миналия месец е отнел мотоциклет с марка „Дукати“, оставен паркиран в дворно място прилежащо към блок на адрес в Русе.

   При операцията вчера на територията на РУ– Бяла около 09:25 ч. при полицейска проверка на лек автомобил „Форд Фокус“ е установено, че водачът му на 30 г. управлява с положителна проба за наркотици. Той е спрян на бул. „Стефан Стамболов“ в гр. Бяла. Дрегерът е отчел реакция за  метамфетамин. Мъжът е отказал да даде проби във ФСМП – гр. Бяла. По случая е образувано бързо производство по описа на РУ – гр. Бяла за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

   В Бяла при съвместни проверки от служители на РУ – Бяла и Митница – Русе е иззето количество незаконен алкохол. Намерената течност е била в пластмасови бутилки и е предадена на митническите служители, а по описа на РУ Бяла е регистрирана преписка за престъпление по чл.234 от НК.

   В Две могили и Баниска, в хода на операцията, полицейските екипи от РУ – Две могили са установили поредните два случая на управлявани нерегистрирани МПС. По тях са регистрирани преписки и се изясняват данни за извършени престъпление по чл. 345, ал.2 от НК.

   Служителите на участъка в с. Иваново при РУ – Две могили съобщават за установен в хода на операцията мъж, издирван за причинен пожар в имот в с. Тръстеник, който е нанесъл щети на плодни дръвчета и храсти. Мъжът е 46-годишен, а по случая се води проверка по описа на РУ – Две могили, с оглед на данни за престъпление по чл. 216 от НК.

   Малко след 10 часа вчера в хода на акцията в с. Ряхово служители на РУ-Сливо поле са спрели и извършили проверка на лек автомобил „Рено 5“ с русенска регистрация. Като водач е установен 60-годишен мъж. При направена справка за колата униформените са констатирали, че тя е със служебно прекратена регистрация съгласно чл.143, ал.10 от ЗДвП. На водача са съставени актове за нарушения на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП и чл. 638, ал. 3 от КЗ и по случая е започната проверка по описа на РУ-Сливо поле, с оглед престъпление по чл.345, ал.2 от НК. Преписка за същото деяние в РУ – Сливо поле е започната и по още един такъв случай. След като при проверка е установен 27-годишен водач да управлява лек автомобил „БМВ 318“ със служебно прекратена регистрация, съгласно чл.143, ал.10 от ЗДвП.

    Вчера полицейските служители от РУ – Сливо поле са установили и 18-годишен като извършител на кражба от вещи от имота на възрастен мъж в гр. Сливо поле. За извършеното деяние потърпевшият е сигнализирал ден преди това. По случая се води проверка за престъпление по чл.194, ал.1 от НК.

   В хода на операцията служителите на Второ РУ са установили извършителите на още няколко посегателства. 

   39-годишен мъж е уличен в кражбата на дамска чанта от заведение на ул. Плиска в Русе. Тя била собственост на служителка в търговския обект и престъплението е извършено около 14 часа на 12 август. 

   22-годишен мъж е заловен, след като е проникнал в чужд автомобил. Това е станало снощи около 23:40 часа, след сигнал от гражданин. Той се е оказал издирван от полицията във връзка с друго посегателство от кафеавтомат, разбит в началото на миналия месец. 

  67-годишен мъж, уличен в кражба, след като завчера във Второ РУ е постъпил сигнал за отнети медни тръби от външно тяло на климатик, монтиран на ведомствена сграда в Русе. 

  Установена е и жена присвоила сума от пенсията на русенка. За случая е сигнализирала потърпевшата. Това е станало в края на миналата седмица, когато тя е заявила в полицията, че служителката носеща пенсията й на адреса не й я дава в пълен размер. Установено е, че в периода от 01.07.2024 г. до 08.08.2024 г. е присвоила сумата от 251,37 лева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha