Понеделник, 16 Септември 2024

Никола Янков: България загуби своята посока, изпадна в застой и постепенна изолация

Никола Янков: България загуби своята посока, изпадна в застой и постепенна изолация
Публикация   11 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     929

И като държава има пари, и населението има пари. Но те не се изразходват по правилния начин

    На огромна икономическа цена се подкопават основите на крехката демокрация у нас. България загуби своята посока. Изпадна в положение на застой и постепенна изолация от европейската икономика, която обаче се задълбочава. Тя е в перманентно отлагане на своята интеграция и пътя към еврозоната и Шенген. Добавя се политически риск с възхода на политически партии с проруски позиции, които разколебават чуждестранните инвеститори и нашите европейски партньори. В България има пари. България не е бедна държава. И като държава има пари, и населението има пари. Но те не се изразходват по правилния начин. Време е това да се промени, но това е въпрос на изпълнителни решения от изпълнителната власт. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria .

в България ние пак сме в предизборна ситуация. На въпроса защо Никола Янков е взел решение да влезе в политически отбор този път, той отговори: "Аз имам егоистични подбуди. Смятам, че моят бизнес конкретно и бизнесът на всички предприемачи в България страда като оценка в пъти и общото изражение за цялата икономика на България е десетки милиарди лева от потенциални загуби от факта, че България загуби своята посока и изпадна в положение на застой и постепенна изолация от европейската икономика, която обаче се задълбочава. Тя е в перманентно отлагане на своята интеграция и пътя към еврозоната и Шенген. Добавя се политически риск с възхода на политически партии с проруски позиции, които разколебават чуждестранните инвеститори и нашите европейски партньори". 

В политическата класа са надделели в момента сили, които целенасочено и умишлено девалвират вярата в институциите, раздрусват фундамента на демокрацията в България, който е крехък, само на 30-тина години, с идеята да сменят посоката. Да сменят държавното управление - хората да си кажат: "Тези система не става за нищо, не работи, хайде да я променим". И да отклонят България от евроатлантическия й курс и ориентация, съгласи се гостът. "Категорично. България е мека цел за Русия в това отношение. Всички тези мерки и цели са добре известни цели на Руската федерация".

    "Русия отдавна и доста успешно успява да разколебае българското общество и вярата му в демократичния модел на развитие и в евроатлантическия път. Това се случва изключително агресивно, особено през последните няколко години - от 2022 година със сигурност се изливат огромни ресурси в тази посока - в медийни кампании, в онлайн платформи и в политически проекти, които един след друг се роят". 

   Това има своя ефект. В Центъра за изследване на демокрацията в един анализ се направи много добро сравнение за фалшивите новини - фалшивата новина, например, по отношение на т.нар. биолаборатории за биооръжие на западните държави в Украйна се споменава в България и български сайтове между 10 и 100 пъти повече, отколкото в румънски, подчерта Янков. "Това дава веднага отговор какво се случва и кой стои зад това. Да, българското общество е разколебано и разединено и целта е да се сее смут и разочарование и в края на краищата да се подкопаят основите на крехката демокрация в България. Но това идва с огромна икономическа цена". 

   Цената не е само икономическа, а тук говорим и за свобода и фундаментални ценности. В този смисъл поведението на парламентарните партии в момента не помага, каза гостът. "Фактът, че сме на седми парламентарни избори, е голям успех за руската позиция в България. Това е доказателство, че тази кампания работи и дава конкретни резултати. България продължава да бъде изолирана и най-слабото звено на ЕС и НАТО. Продължаваме и да сме най-бедни, но нещата са свързани - едното е свързано с другото. Изолацията на България от ЕС, от отбранителните системи на НАТО, води до усещането у чуждестранните инвеститори за висок политически риск и тяхното заобикаляне на България".

    "А България няма как да расте изпреварващо икономически и да наваксва в показатели като БВП на глава от населението и среден доход на глава от населението, ако няма чужди инвестиции в огромни размери тук. Ние нямаме собствени капитали, няма как да произведем тези огромни ръстове, които да вдигнат доходите на хората, без да има чужди пари". 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha