Понеделник, 16 Септември 2024

С традиционна българска кухня посреща ресторантът на хотелски комплекс ,,Гергана,, своите гости по случай 50-годишния си юбилей

С традиционна българска кухня посреща ресторантът на хотелски комплекс ,,Гергана,, своите гости по случай 50-годишния си юбилей
Публикация   09 Авг, 2024   /     Текст и снимки Румен НИКОЛАЕВ   /     1610

Мусаката и домашно правената лютеница са най- предпочитани от българи и чужденци

  Вечер на традиционната българска кухня. В навечерието на една сериозна годишнина- хотелски комплекс "Гергана" в "Албена" отбелязва своя 50-годишен юбилей.

  Ресторантът на хотел „Гергана” се представи пред туристите с различни видове ястия. Ето какво сподели управителят Симеон Симеонов.

   За нас юбилеят е значимо събитие, но в работата ни не се отразява особено.  За традиционната вечер на българската кухня сме приготвили 7 вида основни ястия.  Отделно при карвинга има печени прасенца, при шоу тиган – джолан с кисело зеле.

  Смело мога да заявя, че на всички туристи им харесва българската кухня.

   - Коя е най- предпочитаната гозба тук от българи и чужденци?

   Определено това е мусаката. Може би и затова за нея се носят легенди и че измества дори други земни удоволствия.Имам предвид българската мусака. Също така шкембе чорба, печено прасе, агнешко с булгур.

   - Т.е., всичко, което расте на кокъл...

   Много харесват българската лютеница, домашно приготвена. Тук си приготвяме- правим я със сирене и се харесва много. Много от чуждестранните туристи искат и аз им давам рецептата. Очаквам скоро в Германия да направят конкурс за най-добра лютеница.

   - Относно продуктите- знаем, че с евтини продукти трудно може да се постигне желания разултат и в кулинарията. Доколко може да се доверят почиващите, че консумират качествена храна?

   В „Албена” всички доставки и видове продукти още на входа минават задължително през лаборатория, която потвърждава тяхното качество. Рибата в ресторантите на комплекса, се доставя охладена, а не замразена. Една част от рибните продукти се доставят от Гърция.

   -   Като стана въпрос за лютеницата собствено производство, няма как да не попитам за телешкото и другите плодове и зеленчуци, които се отглеждат в собственото стопанство на комплекса.

    Да, освен телетата от породата Блек ангъс, плодовете са наше собствено производство- череши, ябълки, круши, както и различни зеленчуци.

   -  Сигурно трябва да отбележим специално и натуралния ябълков сок, който вече е добил национална популярност.

    Да, разбира се. Но да не забравяме бялото вино от собствените лозя, което се предлага не само в „Гергана”, но и в ресторантите на целия комплекс.

   -   Това са наблюдения от колко време- имам предвид в „Гергана” и в „Албена”?

      В „Албена” съм от 1996 година, а в „Гергана”- от 2007 година.

   - Може ли да се направи характеристика на туристите, които са предпочели да почиват в ”Гергана”, някаква своеобразна категоризация.

   Тази година според мен е доста разнородна откъм националности. Сега почиват немци, скандинавци, англичани, румънци и разбира се, българи. За отбелязване е, че имаме фен на комплекса от Англия, който почива от много години ежегодно по 50 дни в сезона. Други гости, немци, които почиват тук по 40 дни. Определено с всяка измината година все повече са туристите, които са предпочели „Гергана” и кухнята на комплекса все по- често.

   -   Помним, че туристическият пакет „ол инклузив” стартира доста „атрактивно”- с препълнени чинии и абсолютна лакомия на почиващите в стремежа да „усвоят” повече от платената такса за почивка... Промени ли се културата на хранене, подобри ли се?

   С всяка измината година се подобрява. Вече по-големият процент посетители се хранят според възможностите си, т.е. няма оставени препълнени чинии.

   -  Ценни са наблюденията, които си събрал през годините и като главен кулинар на комплекс „Албена”, оценката ти със сигурност е по-обективна от тази на един управител и главен готвач на ресторанта. Така ли е?

   Аз държа, търся и получавам обратна информация и от гостите. Както вече казах, с една не малка част от тях вече се познаваме като бях главен готвач и отношенията ни са такива, че да може да споделят своите впечатления и наблюдения.

   -  Сега главен готвач е...

   Казва се Ивелин Атанасов. В „Гергана” работи вече втори сезон. Той е стар кадър на „Албена”. 17 години живееше в Германия, където имаше собствен ресторант.  Освен занаят, тук донесе и характерната за там дисциплина. Много ценно е присъствието му заради отличното му владеене на немски. Така още по-добре се общува с туристите.

   -  Няма как да пропуснем темата за персонала. За бранша тя е актуална от доста време, но тази година като че ли доста силно е изразена?

      Тази година попълнението е от бившите съветски републики- Киргистан и Узбекистан, студенти от Турция. За съжаление доскоро тук работеха предимно български студенти, но явно интересите им вече са насочени на друго място. Все пак успяваме и се справяме добре, такава е оценката на все повечето  гости, които се завръщат отново и отново. Имаме бармани и сервитьори, които тук на от доста лета.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha