Четвъртък, 19 Септември 2024

Въпреки трудностите за бранша, кк ,,Албена" очаква за 2024 г. успешен туристически сезон

Въпреки трудностите за бранша, кк ,,Албена
Публикация   06 Авг, 2024   /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     1217

Търговският директор на комплекса Маргита Тодорова пред Акцент.БГ

    Маргита Тодорова е завършила специалност „Туризъм“ във Висшия институт за народно стопанство във Варна, ВИНС.
Маргита е разпределена да започне работа в курорта Албена през 1979 г. в сектор „Ресторанти“.

  Днес е директор „Маркетинг и продажби“ и член на борда на директорите на същия този комплекс, превърнал се в една от най-големите български компании в сферата на туризма.   

Г-жо Тодорова, в активния туристически сезон сме. Как „Албена” се справя с предизвикателствата, които тази година предлага на бранша?  

   Заетостта на комплекса беше под нивата на тези от миналата година. Това наложи бързи и решителни действия от наша страна. Имам предвид специални предложения за почивка чрез активна реклама. Мога да твърдя, че тези действия доведоха и до очакваните положителни резултати.

   В момента очакванията ни са да завършим сезона с ръст от 8 процента спрямо резултатите от 2023 година. За това заслуга имат скандинавските пазари, френския, румънския източноевропейските и не на последно място- ръст на българския пазар.

   Немският пазар ще завърши на нивото на миналата година. На почти всички е известно, че в началото на годината фалира един от големите немски туроператори- FTI. Това наложи пренасочване на вече записаните туристи, което доведе и до отпадане на някои от тях.

Няма как да пропуснем въпроса с набирането на персонал от чужбина. От бранша вече се оплакаха, че вече сезонът е в разгара си, а все още менистерството на туризма не е решило този проблем?

   По принцип проблемът с кадрите не е от днес, не е и само тази година. За съжаление се задълбочава. Благодарение на действията от наша страна осигуряването на персонал от наша страна беше забавено заради издаването на визи. Между имащите отношения към проблема министерства нямаше достатъчно стиковка, все още се дискутират различни мерки. Но от тези неразбории потърпевшите сме ние от бранша.

    Бяхме принудени да търсим в последния момент кадри по собствени канали от различни страни, включително и от България.

   Като брой на наетите отвън- колко и откъде са работещите този сезон в Албена?

Броят им е около 500 души от общо работещите в комплекса 1800 работници и служители. Те са главно от Узбекистан, Киргистан, Непал, Турция... По линия на програма Еразъм има португалци и италианци.

  Прави впечатление, че явно заради предлаганите условия има младежи, които са на работа в комплекса не за първи сезон. Така ли е?

  Да, от Турция имаме екипи, които вече са в Албена за трета поредна година. Те се представят добре, а и явно на тях също им харесва. Определено вече са изградени трайни взаимоотношения. Добро развитие бележат и сътрудничествата с различни учебни заведения, предстои подписването на различни договори за обмен на кадри, организиране на производствени стажове.

   Тази година е специална за мениджънта на комплекса. Двете дами- Албена и Гергана имат годишнини, като хотел Гергана ще чества и юбилей- 50 години.

   Да, така е, ще честваме 55 години на комплекса Албена. Както всички знаят, той е наречен на героинята на Йордан Йовков, символизираща красотата в различните и измерения.

   През всичкото това време се стремим и развиваме продукта, като обновяваме и строим нови хотели, инфраструктура и всичко друго, което прави отдиха тук желан.

 

Тагове : Албена , сезон , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha