Петък, 18 Октомври 2024

Еврокомисията отчете, че в България няма напредък в разследванията за корупция

Еврокомисията отчете, че в България няма напредък в разследванията за корупция
Публикация   24 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     338

ЕК представи годишния си доклад за върховенството на закона в ЕС, който съдържа оценки и препоръки за всяка от държавите в общността

Европейската комисия представи годишния си доклад за върховенството на закона в ЕС, който съдържа оценки и препоръки за всяка от държавите в общността.

   Комисията отчита, че страната ни все още няма напредък, който да гарантира подобрена ефективност на разследванията и достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за реформите на антикорупционната комисия.

В документа се казва още, че няма напредък и при подобряването на интегритета на заемащите висши изпълнителни позиции предвид европейските стандарти.

   Еврокомисията отбелязва и известен напредък на работата за подобряване на прозрачността при разпределението на държавните реклами, особено на договорените с посредници като медийни агенции. 

Комисията издава шест препоръки:

– да се предприемат законови промени, за да се избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на свободни длъжности

– да се работи по законопроект за промени за подобряване на работата на Инспектората към ВСС и избягване на опасността от политическо влияние

– да се подобрят показателите от разследванията и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта

– въвеждане на изисквания за почтеност в работата на правителството и съответните наказания

– продължаване на работата за подобряване на прозрачността при държавната реклама, особено когато е договорена чрез посредници

   В предишния доклад имаше шест препоръки към нашата страна. Те бяха свързани с Висшия съдебен съвет, с разследванията и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта, с въвеждане на допълнителни мерки и ясни изисквания за почтеност на заемащите ръководни длъжности.

   Преди година беше отчетено, че България е изпълнила предишна препоръка да въведе възможност за наказателно преследване на главния прокурор и неговите заместници, както и за съдебен надзор над отказите на прокуратурата да предприема разследване.

 
 
 
 
 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha