Петък, 18 Октомври 2024

Банката за развитие ББР продължава с отчаяните опити да вземе нещо за кредитираната със 150 млн. лв. фирма на Вълка

Банката за развитие ББР продължава с отчаяните опити да вземе нещо за кредитираната със 150 млн. лв. фирма на Вълка
Публикация   24 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     464

Темата за големите експозиции на ББР за сумарно над 1 млрд. лв. към близки до властта лица доби публичност още през 2021 г.

   Възможностите Българска банка за развитие (ББР) да получи нещо повече от символична сума по един от най-големите отпускани от нея единични кредити за 150 млн. лв. все повече клонят към нула. Става дума за необслужваната експозиция на държавната институция към свързаната с Румен Гайтански- Вълка "Роудуей канстръшън", като с отпуснатите през 2019 г. средства тя придоби сравнително малката строителна компания от момчилградското село Груево "Пътстройинженеринг" при баснословно раздута оценка. Продавач беше компанията на Гайтански "Био майнинг", а при купувача също имаше косвени връзки към него.

   Още през юни ББР предприе опити да продаде обезпечението си - 99.6% от акциите на компанията, като първоначално обявената минимална цена беше 8.9 млн. лв. След няколко търга с нулев интерес банката понижи исканата от нея сума до 4.5 млн. лв., но на обявената дата 17 юли отново не бе получена нито една оферта. Така сега на сайта на ББР има обявен търг като началната цена е по-малко под 3,65 млн. лв.

   Това е под 2.5% от отпуснатата сума (без да се брои и че вероятно експозицията е набъбнала с натрупани лихви). Това означава, че от цялата авантюра за 150 млн. лв., предприета когато ББР беше управлявана от Стоян Мавродиев, банката е на път да отчете тотална щета. Проблемната експозиция вероятно вече в голямата си част е провизирана, така че за банката вероятно загубата от операцията в отчета за 2024 г. ще е чувствително по-малка.

  Какво се предлага

   От официалното съобщение на ББР става ясно, че тя предлага на публичен търг с явно наддаване 5 112 240 броя акции, представляващи 99.615% от капитала на "Пътстройинженеринг" АД, които са собственост на "Роудуей кънстракшън" и са заложени в полза на банката. Още от 2022 г. банката има назначени свои управители на двете дружества като обезпечителна мярка по залозите и реално тя има контрол над тях, макар собственик да се води адвокатът на Гайтански Емил Георгиев.

"Пътстройинженеринг" не е в цветущо здраве, но все пак е работещо дружество. В последния си отчет за 2022 г. то декларира спад на приходите от дейността от 19.2 на 9.6 млн. лв., но загубата му малко спада от 3.6 на 2.6 млн. лв. По данни от "Апис" служителите през 2021 г. са надхвърляли 200, но впоследствие намаляват до около 50, колкото са и по последни данни към този май. След отпускането на средствата от ББР компанията спечели поръчка за 15.5 млн. лв. за поддръжка на пътищата в община Кърджали, но оттогава е изпълнител предимно по дребни ремонти в общините от региона.

            Пети опит

   Липсата на интерес досега е показателен за реалната цена на актива, който само преди пет години с цел да се усвоят средствата от ББР, беше оценен на 165 млн. лв.

   Това се явява пети пореден опит да се продаде пакетът акции, като първоначално ББР го предложи на 11 юни с начална цена 8.9 млн. лв. Поради липсата на интерес обаче исканата сума на няколко пъти беше понижавана, за да се стигне до сега търсените минимум 3 645 440 лв.

   Другите условия за наддаването остават без промяна. Желаещите да участват трябва преди това да закупят тръжна документация за 5000 лв., а най-късно ден преди аукциона, насрочен за 30 юли, трябва да внесат и депозит 10% от началната цена. Ако пък все пак този път се стигне до конкуренция, стъпката за наддаване е 100 хил. лв.

   Дори и ББР да успее да продаде акциите, то за нея пак загубата по кредита, който от години е необлужван и никога не са правени погашения по главницата му, вероятно ще надвишава първоначално отпусната сума 150 млн. лв., тъй като към нея трябва да се добавят и натрупаните просрочени лихвени плащания, които още преди две години бяха 9.5 млн. лв. За банката няма особен шанс да успее да възстанови нещо повече, тъй като "Роудуей кънстракшън" е създадена няколко месеца преди операцията през 2019 г. и няма други активи. А за претенции към платеното към "Био майнинг", с което банката няма взаимоотношения, трудно могат да се намерят законови основания.

   Обявите за търговете са налични на сайта на ББР, но тя не прави особени опити да ги популяризира, а след като преминат обявите и съобщенията за резултатите от неуспешните аукционите изчезват и се заменят с нови.

   Темата за големите експозиции на ББР за сумарно над 1 млрд. лв. към близки до властта лица доби публичност още през 2021 г., когато в качеството си на служебен икономически министър Кирил Петков поведе битка за осветяването на проблемите във ведомството. Според официалните обяснения на банката от заварените осем големи кредита един вече е погасен, а само два са необслужвани. Другият обаче бил добре обезпечен и банката е договорила "доброволна реализация на обезпеченията като способ за погасяване на задълженията".

    Конкретни имена не се назовават, но списъкът на осемте стана известен още преди години. В него влизаха свързвани с интересите на Делян Пеевски компании като "Слънчев ден", "Благоевград БТ", "Техномаркет" и "Интернешънъл инвестмънт" (инвеститор в петзвезден хотел в Гърция). Другите големи клиенти бяха "Параходство БМФ" на братя Домусчиеви, "Инса ойл" на Георги Самуилов и "Транспект", чрез което беше купен и рефинансиран автобусният превозвач "Юнион Ивкони". Според вписвания в ЦРОЗ последната компания е засипана със запори по просрочени задължения към различни общини.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha