Неделя, 8 Септември 2024

В какви комисии са нашите ЕВРОдепутати?

В какви комисии са нашите ЕВРОдепутати?
Публикация   23 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     360

Илхан Кючюк оглави правната, Емил Радев ще е заместник-председател на Комисията по правни въпроси...

   Днес парламентарните комисии в Европейския парламент избраха своите председатели и заместник-председатели (за мандат от 2,5 години). Има петима български евродепутати, които заемат позиции на председател и заместник-председатели.

   Евродепутатът Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС) бе избран днес за председател на комисията на ЕП по правни въпроси. „За мен е чест, тази комисия има важна роля и законодателни отговорности по ключови въпроси“, отбелязва по този повод Кючюк, предаде БТА.

   Евродепутатът Цветелина Пенкова (БСП/СиД) бе избрана за първи зам.-председател на комисията по производство, изследвания и енергетика.

   Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и от "Обнови Европа" бе избран за втори заместник-председател на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Колегата му Христо Петров е четвърти заместник в Комисията по култура и образование.

   Радан Кънев ще работи в Комисията по околна среда, подкомисията по обществено здраве и Комисията по индустрия и енергетика.

Евродепутатът Емил Радев бе избран за заместник-председател на Комисията по правни въпроси. Той е член и на тези по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по петициите.

  Андрей Новаков е говорител на Групата на ЕНП в Комисията по регионално развитие, а Ева Майдел - заместник-говорител в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Новаков е заместник-член в две комисии - по култура и транспорт, а Майдел - в Комисията по икономически и парични въпроси.

   Евродепутатът Илия Лазаров e избран за член на Комисията по международна търговия и заместник-член на Комисията по земеделие, предаде БГНЕС.

   Миналата седмица ЕП гласува с голямо мнозинство евродепутатът Андрей Ковачев да бъде назначен за квестор в новия мандат на институцията. Квесторите се занимават с административни въпроси, които засягат пряко самите евродепутати и имат съвещателен глас в Бюрото на ЕП, съставено от председателя, неговите 14 заместници и петимата квестори.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha