Петък, 18 Октомври 2024

Байдън се отказа от президентската надпревара

Байдън се отказа от президентската надпревара
Публикация   22 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     635

Камала Харис обяви, че ще се кандидатира на неговото място

   Президентът на САЩ Джо Байдън се отказа от президентската надпревара за следващ мандат. В обръщение до американците с дата 21 юли, 2024 г. Байдън пише: 

"Скъпи сънародници,...

   За мен бе най-голямата чест на моя живот да ви служа. И докато досега имах намерение да търся преизбиране, вече смятам, че е в най-добрия интерес на партията ми и страната ми да се откажа и да се фокусирам изцяло върху задълженията си като президент до изтичане на мандата ми", се казва в обръщението. 

   Байдън заяви, че се надява номинацията на Демократическата партия тази година да отиде при вицепрезидента Камала Харис. "Днес искам да предложа пълната си подкрепа и одобрение за Камала като кандидат на нашата партия тази година. Демократи - време е да се обединим и да победим Тръмп. Нека направим това", написа Байдън в социалната мрежа Х.

   Два часа по-късно Камала Харис съобщи, че смята да се кандидатира за президент от Демократическата партия и благодари на Байдън. 

   "Това е една безкористната и патриотична постъпка“ от страна на Джо Байдън, каза още Камала Харис и добави: За мен е чест, че получавам подкрепата на президента и намерението ми е да спечеля тази номинация.

   "През изминалата година обиколих страната, за да разговарям с американците за ясния избор в тези съдбоносни избори. Това ще продължа да правя и през следващите дни и седмици. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да обединя Демократическата партия - и да обединя нашата нация - за да победим Доналд Тръмп и неговата крайна програма (...). До деня на изборите остават 107 дни. Заедно ще се борим. И заедно ще победим“, добави тя. 

   Решението идва броени дни, след като Байдън бе диагностициран с ковид. Преди това президентът на САЩ сам обяви условията, при които би се отказал - ако лекарите констатират, че здравословното му състояние е неблагоприятно да изпълнява функциите. Решението идва на фона на получила тласък кампания на конкурента на Байдън - Тръмп, след неуспешното покушение срещу живота му. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha