Неделя, 8 Септември 2024

Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия още 5 години

Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия още 5 години
Публикация   18 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     324

Очаква се структурата на Комисията да бъде обявена при представянето ѝ в Европейския парламент в началото на септември

   Урсула фон дер Лайен спечели подкрепата на депутатите от ЕС в четвъртък за нов петгодишен мандат като президент на Европейската комисия, мощният изпълнителен орган на ЕС.

   720-членният Европейски парламент я одобри с 401 гласа "за", 284 "против" и 15 "въздържал се". Тя имаше нужда от 361 гласа, за да премине необходимия праг.

   Фон дер Лайен имаше още преди сесията подкрепата на трите основни проевропейски групи - дясноцентристката Европейска народна партия, социалистите и либералите от "Обнови Европа".
   През седмиците и месеците преди вота някои депутати от тези центристки групи казаха, че няма да гласуват за нея, което я принуди да търси подкрепа извън сегашната си коалиция, включително сред Зелените в левия политически спектър (групата даде подкрепата си днес след дебатите). Вотът бе таен, но резултатът показва, че ако се приеме, че другите групи са гласували "против", то от общо 454 депутати от одобряващите я четири партийни семейства 53-ма не са се съгласили на нов неин мандат.

  Фон дер Лайен вече има подкрепата и на Европейския съвет, и на Европейския парламент, така че може да започне да сглобява своята нова Европейска комисия. Очаква се структурата на Комисията, но това по правило става при представянето ѝ в Европейския парламент, което се очаква за началото на септември, тъй като през август депутатите почиват.

   Урсула фон дер Лайен започва консултации със страните членки за техните кандидати, като обикновено изисква да са най-много двама - един мъж и една жена. Според това как вървят преговорите, колко настойчиво и за какво лобират националните правителства, както и какви са квалификациите на кандидата, се определя и ресора в бъдещата Европейска комисия.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha