Понеделник, 16 Септември 2024

,,Продължаваме промяната - Демократична България,,: Антикорупционно мнозинство или връщаме мандата

,,Продължаваме промяната - Демократична България,,: Антикорупционно мнозинство или връщаме мандата
Публикация   16 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     113

Президентът настоява за спазване на Конституцията, от ПП-ДБ искат отлагане на проучвателния мандат

   Продължаваме промяната - Демократична България" постави като условие намирането на антикорупционно мнозинство от 160 народни представители, за да направи опит за съставяне на кабинет. Тест за наличието на такова ще бъде гласуването на предложена от тях декларация със седем законодателни мерки, която ще бъде внесена в парламента още тази седмица. Ако не се събере нужното мнозинство, коалицията обяви, че ще вземе и върне мандата неизпълнен.

  Ако обаче се събере въпросното антикорупционно мнозинство, то коалицията ще настоява за отсрочка от три месеца за връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство - срок, който днес бе поискан на среща с президента Румен Радев. Държавният глава обаче не откликна на тази молба и настоя, че основна задача за обединението е търсенето на мнозинство за кабинет и "навременни и оперативни действия" за решаването на политическата криза, и обяви, че ще връчи мандата тогава, когато станат ясни позициите на основните групи.

   На срещата на "Дондуков 2", която се проведе по искане на обединението, бившият премиер Николай Денков посочи, че в последните три години само то е съумявало да излъчи кабинети, последният от които е свален от онези - ГЕРБ и ДПС, които днес не успяха да съберат подкрепа за свое редовно правителство. Той изтъкна, че в основата на политическата криза е неслучилата се антикорупционна реформа

   Кризите изискват нестандартни решения и затова предлагаме нестандартно решение, което да ни помогне да излезем от настоящата политическа криза. Николай Денков, депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България"

   Бившият премиер съобщи, че коалицията ще предложи декларация с пакет от мерки за довършване на антикорупционната реформа, за да се разчисти политическата система от корумпирани лица. От думите му стана ясно, че ще бъде предложен кабинет, който да събере широка политическа подкрепа.

"Има ли мнозинство в 50-ото Народно събрание. Вие според изискванията на Конституцията трябва да отговорите на този първи основен въпрос, защото Вие имате 39 народни представители. Вашите идеи изискват мнозинство, а за някои от нещата, които предлагате, съм сигурен, че ще е необходимо и квалифицирано мнозинство", отговори президентът.

 Той  призова коалицията да "предприеме незабавни стъпки" за изясняване на въпроса дали има мнозинство за кабинет.

   Намирането на мнозинство за кабинет остава трудна задача

   Дори и с три месеца отсрочка към този момент намирането на мнозинство за съставяне на кабинет остава трудна задача заради предварително поставените от политическите играчи червени линии. На първо място, раздор има и в самата коалиция. Идеята за опит за съставяне на кабинет първоначално бе подкрепена от ДСБ и "Да, България", докато "Продължаваме промяната" бяха и останаха скептични към подобно действие. ВОЛТ, която е малкият партньор в обединението, още в петък (12 юли) настоя коалицията да върне мандата неизпълнен.

   Ако все пак коалиционните проблеми бъдат решени и партньорите се обединят около опита за съставяне на кабинет, както днес декларираха, пред коалицията ще се появи друг проблем - чия подкрепа да се търси и какви компромиси да се правят. Николай Денков вече съобщи, че още днес ще бъдат разпратени писма до всички народни представители с предложената от тях декларация (вижте в края на текста). В нея са заложени седем законодателни мерки, сред които и избор на членове за попълване на Комисията за противодействие на корупцията, за което са необходими 160 гласа.

 

 

От ПП-ДБ ще разпратят декларация на останалите партии в НС още утре и ще търсят подкрепа за нея.

  • Избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията въз основа на одобрените от Европейската комисия правила;
  • Приемане на нов Закон за съдебната власт;
  • Приемане на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали и премахване на несъответстващите времеви ограничения;
  • Приемане на изменения в Наказателно-процесуалния кодекс;
  • Приемане на Закон за несъстоятелността на физическите лица;
  • Избиране на нов омбудсман;

Румен Радев заяви, че разбира, че този мандат е изненадал ПП-ДБ след разцепването на ДПС, което изведе "Продължаваме промяната - Демократична България" на второ място в 50-ото Народно събрание, и те ще получат втория мандат за съставяне на правителство.

Той обаче подчерта, че член 99 от Конституцията третира единствено процедурата по съставяне на правителство, а не законодателната програма на народното събрание. Президентът добави, че някои от идеите на ПП-ДБ изискват мнозинство, а понякога и квалифицирано мнозинство. Затова ги призова първо да си изяснят дали ще успеят да намерят подкрепа за съставяне на правителство.

Президентът заяви, че "трябва да се съобразим с изискванията от Конституцията". Процедурата изисква да се фокусираме върху съставянето на правителство. "По никакъв начин не трябва да се компрометира Конституцията", подчерта той.

"Основният въпрос е има ли мнозинство в 50-ото Народно събрание. Трябва да отговорите първо на този въпрос. Вие имате 39 народни представители, а за вашите идеи се изисква мнозинство, а за някои дори квалифицирано мнозинство. Очаквам да предприемете незабавни стъпки за намиране на политическа подкрепа в 50-ото НС", посочи президентът.

    Предварително от "Продължаваме промяната - Демократична България" са определяли като недопустими партньори "Възраждане" и Делян Пеевски и останалите му 23-ма депутати от парламентарната група на ДПС. Проруската партия призова демократичното обединение да върне мандата неизпълнен, а преди минути ДПС обяви, че няма да подкрепи антикорупционната декларация.

   За изключените и напусналите групата на ДПС 24 народни представители до момента няма решение за съвместни действия, въпреки че Джевдет Чакъров нееднократно публично е допускал подкрепа за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България", ако представят програма. С всички предварително поставени условия и червени линии за събирането на нужните 160 народни представители без Пеевски и без "Възраждане" антикорупционно мнозинство е възможно с подкрепата на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и част от 38-те нечленуващи в парламентарни групи депутати.

  До момента от ГЕРБ са декларирали, че няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат. От БСП и ИТН са декларирали готовност за преговори за експертен кабинет. Петима от несъществуващата група на "Величие" пък са заявявали, че няма да подкрепят никакъв кабинет.

   Така с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП, "Има такъв народ" и лоялните на Ахмед Доган, но изключени от ДПС 24 депутати, би имало нужното мнозинство от 165 гласа.

 


 

 


 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha