Неделя, 6 Октомври 2024

Напрежението в ДПС: Пеевски призовава за обединение, но не е говорил с Доган

Напрежението в ДПС: Пеевски призовава за обединение, но не е говорил с Доган
Публикация   08 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     298

Чуха се обвинения за натиск

   След като уикендът не предложи категоричен отговор на въпроса какво се случва в ДПС, днес стана ясно, че председателят на Движението Делян Пеевски очаква разговор с Ахмед Доган. Беше съобщено, че хора са притискани, за да не отидат на среща, свикана от Пеевски днес в София. Каква ще е съдбата на втория мандат ще стане ясно по-късно тази седмица. Известно е обаче, че кандидат за премиер няма да е самият Пеевски.

   Председателите на областните структури и депутатите, които подкрепят Пеевски, се събраха на председателски съвет. Липсваше обаче другият председател на формацията - Джевдет Чакъров. Той е бил поканен, но не е дошъл. Пеевски обясни, че не е говорил с почетния председател, който трябвало да го потърси.

   Заседанието на председателския съвет, на което Чакъров не дойде, продължи над три часа. Нямаше ги и останалите от партията, които бяха на среща с Ахмед Доган. След съвета Пеевски отново заговори за дерибеи в партията, оказван натиск, но и направи призив за обединение. 

„От моя страна тема няма. Аз съм готов да сме заедно, искам да сме заедно и ДПС да върви обединено напред, а не както се опитват по медиите да го има, че има две ДПС –на Пеевски и Доган. Това не трябва да се случва”, категоричен е Пеевски.

Въпреки заплахата от разцепление, Пеевски обясни, че не е говорил с почетния председател през последните дни. Очаквал той да го потърси.

   „Не, не съм разговарял с него. От моя страна всичко е направено да бъдем заедно. Оттук нататък той е на ход. Аз съм готов да се срещнем, колегите също са готови да се срещнат с него. Ние трябва да сме едно и да не си цепим партията”, обясни Пеевски.

   В позиция до медиите дългогодишният депутат Хасан Адемов посочва, че има проблем в механизма за решение на партията - доминирали индивидуалните решения и силовият подход.

   Според Пеевски вратата е отворена за всички. „Чакъров също е звънял на колегите да не идват на сбирката. Което не му прави чест. Аз му се обадих за тази сбирка, поканени са всички на тази сбирка. Нали искаха колективните органи да работят. Ето, работят”, подчерта председателят на ДПС.

  Част от областните председатели на Движението заявиха, че им е оказван натиск именно от Джевджет Чакъров.

„Джевдет Чакъров ми звъня снощи в  23:30 ч. и тази сутрин в 8:05 ч. и ми каза да не идвам на събирането. Каза ми: „Няма да ходиш”. Не знам защо. Сега ще направим жалба срещу него”, каза Хамди Илиязов от ДПС - Търговище.

  „Имаше обаждане, имаше натиск, но аз представлявам областния съвет, има решение и е нормално да застана зад това решение. Натискът беше от много места. Ще има жалби, които ще бъдат подадени”, заяви Юксел Расим от ДПС - Пловдив.

  NOVA потърси Джевдет Чакъров за коментар, но той не вдигна телефона си. А днешната среща завърши с надежда да няма разделение.

  „Това никога няма да си го простим и двамата с д-р Доган, ако партията се разцепи по оста Доган-Пеевски. Това е абсурдно и ние двамата носим отговорност това да не се случи”, подчерта Пеевски.

   Утре предстои заседание на парламентарната група, за да се реши как да се действа с втория мандат. Вариант е да се сондира мнението на останалите партии дали биха го подкрепили. Но Пеевски няма да е номинацията на Движението за премиер, беше категоричен самият той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha