Неделя, 6 Октомври 2024

МОН започва изграждане на визия за промяна в образованието заедно с парламента

МОН започва изграждане на визия за промяна в образованието заедно с парламента
Публикация   08 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     213

Целта е тя да послужи на следващия редовен кабинет, заяви служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков

   Визия за промяна в образователната система започва да обсъжда Министерството на образованието и науката (МОН) заедно с депутати от различни парламентарни групи от следващата седмица. Целта е тя да послужи на следващия редовен кабинет, заяви пред БНР служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

   Основните промени ще бъдат насочени към качеството на образованието.

  Министърът посочи, че през новата учебна година в 40 училища евентуално могат да бъдат изпробвани инструменти за индикатори за качество на образователната система.

  "Има нова визия и за учебните програми, която трябва да се превърне след това в концепция за учебни програми по отделни учебни дисциплини и в отделни области, за отделни степени на образованието", добави проф. Цоков.

   По думите му учебните програми до 10 клас са били олекотени, но не това е продуктивният път.

  "Това, което ние сме подготвили като визия за учебните програми, е свързано с т.нар. компетентностна ориентираност на учебните програми. Да не се фиксират върху понятия, а очакваните цели да бъдат свързани с изграждане на умения за живота и компетентности", заяви той.

  "Вторият важен момент е по-голяма интегралност на знанието. ... Третият много важен момент е учебните програми да имат в известна степен гъвкавост и ориентираност към местните условия - училища, общности, общини", обясни служебният министър.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha