Фармацевти излязоха на протест в Русе, искат диалог със Здравната каса

Фармацевти излязоха на протест в Русе, искат диалог със Здравната каса
Публикация   04 Юли, 2024   /     akcent.bg   /     588

Поредните промени ще доведат до фалити, най-засегнати ще са малките собственици

   Фармацевти организираха протест в Русе, като се събраха тази сутрин пред Районната здравноосигурителна каса в града. 
Причината за недоволството са предложените промени в наредба, определяща правилата за предписване и отпускане на медикаменти, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса. 

"Ние сме квалифицирани фармацевти и ни обезценяват труда. Купуваме едно лекарство на определена сума и сме длъжни по Здравна каса да го дадем на същата цена на пациента. Досега получавахме по пет левa от Здравната каса. Тези пет лева сега искат да ни ги вземат. Ние трябва да имаме реална надценка на това лекарство, което не струва малко пари", обясни магистър-фармацевт Елена Бобева. 

   Моника Иванчева-Микова - председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе, обясни, че промените ще ощетят собствениците на аптеки, тъй като няма да могат да си покриват разходите. Протестиращите внесоха в Районната здравноосигурителна каса в Русе и своето становище. 

Микова обясни, че днес аптеки в града не са работили от 9:00 до 9:30 часа. 
"Обясняваме на пациентите кои са нашите притеснения. Ако ние нямаме интерес да обслужваме пациентите, никой не може да ни задължи да го правим", каза още Микова.  

  70-80 на сто от оборота на аптеката ми е от лекарства по Здравна каса, каза Татяна Янкова. Това означава, че аз ги вземам лекарствата от търговеца и ги продавам без надценка. Плащам ги почти веднага, защото иначе се начисляват и лихви, като от НЗОК превеждат парите значително по-късно.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha