КЕВР обяви най-ниското увеличение на тока за бита за последните 10 години

КЕВР обяви най-ниското увеличение на тока за бита за последните 10 години
Публикация   30 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     185

Най- малко е за клиентите на "Енерго Про" -токът поевтинява с 0,49 %

   Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви най-ниското увеличение на тока за последните 10 години.

   Цените влизат в сила от 1 юли 2024 г. за следващия едногодишен ценови период до 30 юни 2025 г.

"След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, Комисията утвърди средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители с 1,77%", отбелязват от КЕВР в съобщение разпространено до медиите.

   За потребителите на "Електрохолд" цената на електроенергията се увеличава с 3,10 %, а на EVN - с 1,85 %. За клиентите на "Енерго Про" токът поевтинява с 0,49 %. В утвърдените цени е включена и стойността на мрежовите услуги.

   В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

   "С предложеното минимално увеличение цените на електроенергията за битовите потребители у нас остават едни от най-ниските в Европа. Определянето им за период от една година напред създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства. През последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия да е била само 1,77 %. Увеличението винаги е била по-високо – през 2023 г. то беше 4,7%, през 2022 г. – 4,3%", отбелязват още от КЕВР.

   От там припомнят, че преди приемането на ценовото решение комисията е провела на 13 юни 2024 г. обществено обсъждане, на което са били поканени всички заинтересовани страни



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha