Патриаршеският избирателен църковен събор избира новия български патриарх

Патриаршеският избирателен църковен събор избира новия български патриарх
Публикация   30 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     201

НСО с мерки за сигурност по време на церемониите по интронизацията на новоизбрания Български патриарх

   Днес ще се проведе Четвъртият Патриаршески избирателен църковен събор, който ще определи новият водач на българската православна църква. Кандидатите са трима - са врачанският митрополит Григорий, ловчанският Гавриил и видинският Даниил.

   Общо 140 делегати имат право на глас. Според устава на Българската православна църква, кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 г. и да са били начело на епархия поне 5 г.  За нов духовен водач ще бъде избран този претендент, който получи две трети от гласовете.

   Националната служба за охрана с мерки за сигурност по повод интронизацията на новоизбрания Български патриарх. От 12:00 часа зона за сигурност ще бъде обособена в периметъра между бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Раковска“ и ул. „Московска“. Достъп на граждани до нея ще бъде осигуряван след пристигането на поканените за интронизацията делегати и официални лица и след преминаване на проверка за сигурност. Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ няма да бъде достъпна за граждани.

    Интронизацията с литийно шествие от Синодалната палата до Партиаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще се състои от 15:00 часа. От 18:00 часа с военен церемониал на пл. „Св. Александър Невски“ на новозибрания Български патриарх ще бъдат отдадени държавни почести.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha