Над 700 млади художници от цяла България рисуваха за конкурса ,,Приказният свят на природата,,

Над 700 млади художници от цяла България рисуваха за конкурса ,,Приказният свят на природата,,
Публикация   28 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     259

Конкурсът се превърна и в притегателно място за творческа изява на русенските млади творци.

   На 28 юни /петък/ от 11 ч. в русенския Екомузей с аквариум официално ще бъдат обявени резултатите от петия онлайн конкурс за рисунка „Приказният свят на природата“. В него взеха участие 726 художници от България и чужбина. Арт активностите са част от проект „Приказният свят на природата - 24“, иницииран от Сдружение с нестопанска цел „Дунавско сияние“ и финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе.

   Традиционно в творческото състезание се включиха представители на водещи школи в областта на изобразителното изкуство - Арт школа „Колорит“- Плевен, Арт ателие „Оледалото“ - Варна, Арт ателие „Дон Кези“ - Дупница, „Елиза Арт“ – Габрово, Арт школа „Дъга“– Хасково и др. Конкурсът достига и до все повече деца от малките населени места - селата Мулдава, Скутаре, Гара Лака̀тник, Стража и др.

   Тази година благодарение на информационната подкрепа от Изпълнителна агенция на българите в чужбина /ИАБЧ/ в конкурса участие са взели над 100 малки художници от 16 български училища в Испания, Италия, Великобритания, Германия, Мароко, Чехия, Молдова, Украйна и САЩ.

   Конкурсът се превърна и в притегателно място за творческа изява на русенските млади творци. В петото му издание се включиха рекорден брой участници от учебните заведения в дунавския град, като за първи път в него взеха участие средношколци от ПГСАГ „Пеньо Пенев“, ПГПТ „Атанас Буров“ и ПГДВА „Йосиф Вондрак“. Точно за младите таланти от Русе творческите активности под общия наслов „Приказният свят на природата“ продължават с провеждането на два еднодневни пленера „Арт скаути“.

   С помощта на партньорите от Скаутски клуб „Пещерен мечок“ към Сдружение „Спелео клуб „Академик“ – Русе на 6 юли /събота/ и 20 юли /събота/ ще бъде организиран еднодневен творчески лагер на открито – единият на кея, а другият в русенския Парк на младежта. Арт скаутите ще имат възможност хармонично да съчетаят рисуването сред природата и усвояването на първоначални скаутски умения – връзване на възли, палене на огън, приготовление на скаутска лимонада и сладкиш, преодоляване на динамична въжена градина, оцеляване сред природата и др.

   Прекарвайки поне един ден на открито, „откъснати“ от мобилните телефони и социалните мрежи, малките художници ще си „говорят“ с природата и ще претворяват нейните красоти на бялото платно. В лагера приоритетно ще могат да се включат русенски участници и призьори в онлайн конкурса „Приказният свят на природата“, като групата ще бъде с капаците до 10 човека. Предварително записване за лагерите могат да се направят на следните телефони - 0882173710 и 0884286411 .



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha