Неделя, 29 Септември 2024

Международен ден за борба със злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика - 26 юни

Международен ден за борба със злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика - 26 юни

   Световният ден за борба със злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика се отбелязва на 26 юни всяка година. Датата 26 юни е приета от ООН през 1987 г., като целта е на този ден хора от целия свят да изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията.

   Около 64 милиона души по света страдат от заболявания, свързани с употребата на наркотици, а стотици хиляди губят живота си от употребата им всяка година. По- малко от една пета от наркозависимите получават необходимото лечение. Употребата на наркотици е дълъг и труден път, който често завършва с разстройства, болести и дори смърт.

   Според данни на СЗО, приблизително 14 милиона души по света си инжектират различни субстанции, което увеличава риска от заразяване с ХИВ и хепатит С. И въпреки усилията на множество организации и институции по целия свят, употребата на наркотици през последното десетилетие неминуемо расте.

   Европейският доклад за наркотиците за пореден път разкрива, че Европа е изправена пред все по-сложен проблем с употребата на стимуланти, нови психоактивни вещества, злоупотреба с алкохол, райски газ, лекарства и проблемна употреба на канабис.

   Младите хора са изложени на най- голям риск, а пазарът на незаконни вещества е специално насочен към тях, като се въвеждат нови тенденции и методи за употреба. Мощните синтетични наркотици засилват опасностите за живота и здравето на хората, а търговията с кокаин също се разраства.

   Тази година Световният ден за борба със злоупотребата с наркотични вещества и незаконния трафик се фокусира върху критичната необходимост от инвестиране в превенцията.

Насочването на повече ресурси в предотвратяването на ранната употреба, особено от младите хора, е основна в борбата срещу наркоманията и развитието на тежки заболявания, за да намалим предозирането с наркотици и трагичната загуба на живот, която причиняват, за да ограничим предаването на болести като ХИВ и хепатит сред наркозависимите, като същевременно им осигурим лечение и подкрепа, защото инвестицията на знания и ресурси в превенцията на наркоманията е инвестиция в здравето и живота на хората.

 Заедно можем да се справим с наркотиците!

В помощ на институциите идва обществото!

   В края на 2022 г. русенската общественост зае своята позиция и журнълистът Румен Николаев инициира създаването на Инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“. С каузата се ангажираха множество личности и организации, сред които БМЧК, Регионална здравна инспекция - Русе, Община Русе, УМБАЛ „Медика“, ОДМВР- Русе. И заедно показахме, че можем да постигнем много. Обучавахме, информирахме, награждавахме и давахме пример. Стигнахме до хиляди ученици и техните родители. Поканихме известните, които обичат града и хората да застанат до нас. Направихме го ЗАЕДНО.

Ангажиментът към здравето

РЗИ-Русе осъществява дейности по превенция на злоупотреба с наркотични вещества през цялата година и е активен партньор във всички дейности, свързани с Инициативата. Като партньор в множество събития, екпертите от отдел ПБПЗ предоставят на желаещите безплатна демонстрация с алкоочила, здравнообразователни материали по актуални теми, както и безплатно измерване на карбоксихемоглубин и CO в издишван въздух с апарат piCO smokerlyzer на всички желаещи пушачи или непушачи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha