Събота, 28 Септември 2024

Има всички предпоставки формулировката за България като ,,най-бедната страна в ЕС,,, с която изглежда свикнахме през годините, да се стопи

Има всички предпоставки формулировката за България като ,,най-бедната страна в ЕС,,, с която изглежда свикнахме през годините, да се стопи
Публикация   21 Юни, 2024   /     ИПИ   /     741

За пръв път държавата ни преминава границата от 70% по Фактическото индивидуално потребление ФИП и успява да изпревари Унгария.

   Фактическото индивидуално потребление (ФИП) на човек от населението в България, изразено в стандарти на покупателна способност, достига 73% от средното ниво за Европейския съюз през 2023 г. След повече от две десетилетия на почти непрекъснато догонване, България за пръв път преминава границата от 70% по този показател и успява да изпревари Унгария.

   По отношение на брутния вътрешен продукт на човек от населението, отново изразен в стандарти на покупателна способност, България остава на дъното в ЕС, но отчита добър темп на сближаване в последните години и достига 64% от средното ниво за ЕС през 2023 г.

   Отчитайки динамиката на двата показателя, както и сближаването спрямо други страни от Централна и Източна Европа, които масово са в диапазона 70-90% от средното за ЕС, има всички предпоставки формулировката „най-бедната страна в ЕС", с която изглежда свикнахме през годините, постепенно да изгуби своята категоричност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha