Събота, 28 Септември 2024

Рая Назарян стана председател на парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ"

Рая Назарян стана председател на парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС и
Публикация   20 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     403

50-ото Народно събрание ще има седем заместник-председатели

След няколко опита и във втория ден на новия парламент депутатите избраха Рая Назарян от ГЕРБ- СДС за председател на 50-ото Народно събрание.

 Тя бе избрана със 131 гласа „за“, 66 „против“ и 39 „въздържал се“. Гласуваха общо 236 депутати. Изборът бе успешен от третия опит заради подкрепата на ИТН.

  Назарян бе подкрепена с гласовете на ГЕРБ- СДС и ДПС и ИТН. По-рано групата на ИТН съобщи, че ще подкрепи всички кандидатури за председател на Народното събрание, но няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС. 

   От ИТН казаха, че страната не може да изпада в конституционна и политическа криза и дават тази подкрепа, за да може да бъде задействана процедурата при президента и връчването мандатите.

   50-ото Народно събрание ще има седем заместник-председатели, по един от всяка парламентарно представена партия. Те бяха гласувани анблок.

  Заместник-председател на парламента от ГЕРБ е Росица Кирова, ДПС – Йордан Цонев, ПП-ДБ – Атанас Атанасов. БСП предлага Драгомир Стойнев,  "Възраждане" – Цончо Цонев, ИТН – проф. Андрей Чорбанов, „Величие“ – Виктория Василева.

    За кандидатурите на седмината заместници "за" гласуваха 233 депутати, нито един против, а трима се въздържаха.

   След като бе избрана за председател на парламента Рая Назарян коментира:

„С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. Независимо от политическите си различия носим отговорност за публичните дебати. Вярвам че всички ние ще се удържаме на този принцип. В мое лице ще разчитате на диалогичност, отговорност и спазване на Конституцията и правилника за дейността на Народното събрание”, увери тя.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha