България изпада на опашката по конкурентоспособност

България изпада на опашката по конкурентоспособност
Публикация   19 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     558

Лошо качество на инфраструктурата и на бизнес климата дърпат страната ни назад

България продължава да се срива надолу в класацията на световната конкурентоспособност. В годишника за 2024 г. на швейцарския Институт за развитие на управлението - IMD страната ни вече заема 58-мо място от общо 67 държави. Това е с една позиция по-надолу от представянето ни предната година, но в сравнение с 2020 г. пропадането е с повече от 10 позиции а спрямо 2009 г- с цели 20 позиции.

Най-голямо отстъпление страната ни бележи по отношение на състоянието на инфраструктурата и качеството на бизнес средата.

"Конкурентоспособността на една икономика не може да се сведе само до нейните БВП и производителност. Политическите, социалните и културните измерения също влияят. Правителствата играят решаваща роля, като осигуряват среда, характеризираща се с ефективна инфраструктура, институции и политики, които да създават устойчива стойност на предприятията", посочват авторите на класацията.

Те виждат редица предизвикателства пред страната ни през 2024 г. На първо място това са постоянна политическа нестабилност, слабо върховенство на закона и ендемична корупция. Към тях се добавя забавеното влизане в еврозоната и риск от загуба на средства от ЕС. Изброени са също влошаващ се бизнес климата вследствие на ниска конкурентоспособност и продуктивност, значителна неформална икономика и включването на страната ни през есента на 2023 г. в сивия списък за пране на пари на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF). Предизвикателство са и продължаващият спад на населението, свитият пазар на труда, лошата инфраструктурата и задълбочаването на социално-икономическите неравенства.

За да направи общата класация на всяка страна IMD изследва близо 20 показателя. От тях през 2024 г. страната ни се представя най-зле по отношение на чуждестранните инвестиции, бизнес законодателството, базисната инфраструктура, пазара на труда, управленските практики и "отношение и ценности".

 

Спрямо предходната година страната ни бележи най-висок спад по отношение на състоянието на инфраструктурата (от 54-то на 59-то място) и бизнес средата (от 62-ро на 65-то място). В същото време за трета поредна година България повишава оценката си за икономическата си ефективност (от 48-мо на 45-то място), основно благодарение на подобрените си макроикономически показатели като нарастващия реален БВП на глава от населението.

За да предотврати продължаващата стагнация в конкурентоспособността на България през 2025 г., българското правителство може да предприеме редица действия, като например: 

- да насочи публичната инвестиционна активност в инфраструктурни проекти предназначени за развитието на водоснабдяването, градоустройството и енергоснабдителните мрежи, паралелно с приложението на ефективни механизми за скрининг на инвестициите;

- да подобри фискалната си дисциплина, която да продължи дезинфлационните процеси предоставящи възможност на страната за присъединяване към еврозоната най-късно през 2026 г;

- да ускори дигитализирането на администрацията, икономиката и образованието;

- да изгради ясна стратегия за това как пазарът на труда ще бъде подпомогнат с оглед на задълбочаващата се демографска криза и намаляващия растеж на заетостта.

                       ТОП 10

   Първите 10 места в класацията по конкурентоспособност на IMD се държат от Сингапур, Швейцария, Ирландия, ХонгКонг, Швеция, Обединените арабски емирства, Тайван, Нидерландия и Норвегия. 

Преди България са почти всички европейски страни. По-конкурентни икономики от нашата се оказват дори Казахстан, Индия, Ботсвана, Мексико и Колумбия. От европейските държави с по-лоша позиция от нас е единствено Словакия - 59-о място.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha