Събота, 28 Септември 2024

Защо хората намразиха новините?

Защо хората намразиха новините?
Публикация   19 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     385

Всеки четвърти на десет човека казва, че често или постоянно напълно избягва новините

   Колко често отваряме да прочетем новините или им обръщаме внимание по телевизията, и радиото? Оказва се, че в последните години хората все повече избягват информацията за актуални събития по света.

Всеки четвърти на десет човека казва, че често или постоянно напълно избягва новините. Това са 39 % от хората в сравнение с 29 % през 2017 г. в същото проучване, проведено от Института Ройтерс към Оксфордския университет

     Според изследователите нивото на "избягване" през 2024 г. е рекордно, като причина за него са негативните теми в новините като войните в Украйна и Газа през последните години. Хората намират новините за депресиращи и отегчаващи

   В същото време, когато има избори като тези за Европейски парламент в началото на юни тази година, интересът към новините за кратко се покачва. Като цяло обаче тенденцията за неинтерес се запазва, след като изборите преминат, пишат ВВС.

   "Имахме пандемия и войни, така е съвсем естествена реакция хората вече да избягват новините дали, за да предпазят психическото си здраве или просто да се посветят на нещата в собствения си живот", коментира проучването един от авторите му Ник Нюман.

Той допълва, че пред лицето на подобни събития хората се чувстват безпомощни и усещат, че няма как да променят големите неща, които се случват в света.   Умората от непрестанния новинарски поток също допринася за това все по-малко хора да се интересуват от новини.

Тагове : новини , омраза ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha