Пхенян подготвя военен парад за Путин

Пхенян подготвя военен парад за Путин
Публикация   17 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     323

САЩ и Южна Корея предупредиха руския президент да не създава по-тесни военни връзки със Северна Корея

   Високопоставени представители на Южна Корея и САЩ разговаряха спешно по телефона заради евентуално посещение на руския президент Владимир Путин в Северна Корея, съобщи южнокорейското външно министерство.

   Севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети Русия миналия септември. Смята се, че именно по време на това пътуване двамата лидери са се договорили Северна Корея да получи помощ от Русия за космическата си програма в замяна на предоставяне на въоръжение на Русия за войната в Украйна, което е в нарушение на резолюциите на ООН.

   Северна Корея изглежда се готви да посрещне Путин, пише ''Гардиън''. Гражданските самолети са изтеглени от летището в Пхенян и има признаци за подготовка за парад на площад ''Ким Ир Сен'', съобщи тази седмица NK Pro, базиран в Сеул уебсайт, като се позовава на сателитни изображения.

   Според зам.-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл и южнокорейският му колега Ким Хонг-кюн близките военни връзки между Пхенян и Москва ще доведат до допълнителна нестабилност в региона. Тази седмица Русия заяви правото си да развива дипломатически отношения със Севера. "Това е наш съсед, това е приятелска страна, с която развиваме двустранни отношения'', каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

  Не е ясно точно кога Путин ще направи първото си посещение в Северна Корея от 2000 г., когато се срещна с покойния баща на Ким Чен-ун Ким Чен-ир. Служители от президентската канцелария в Сеул казаха, че това може да се случи ''през следващите дни'', докато според руския вестник ''Ведомости'' руският президент ще пътува до Северна Корея и Виетнам през следващите няколко седмици.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha