На Курбан байрам мюсюлманите правят всичко възможно да подадат ръка на всички нуждаещи се

На Курбан байрам мюсюлманите правят всичко възможно да подадат ръка на всички нуждаещи се

   На Курбан байрам мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без значение от каква религия и етнос е човекът, да подадат ръка на всички, които имат нужда, каза  за БТА главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи. Защото байрам е байрам  за всички, подчерта той. 

   Мюсюлманският празник Курбан байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена “байрам намаз”, в която участват само мъже. 

   Този празник е свързан с изпитанието на двама пратеници - Ибрахим и синът му Исмаил, разказа главният мюфтия на д-р Мустафа Хаджи. 

„Ибрахим сънува, че Аллах му повелява да принесе в жертва сина си. Не е лесна работа човек да принесе в жертва детето си. Но той е отдаден изцяло на Всевишния и знае, че това, което се иска от него, е правилно. Разказва съня си на Исмаил и му казва „Не мога да го направя, ако ти нямаш съгласие“. Исмаил отговаря: „Направи това, което ти е повелил Аллах“, разказа главният мюфтия. 

   Двамата излизат извън мястото, където живеят. Когато пратеникът Ибрахим е понечил да извърши жертвоприношението, забелязва, че ножът не реже. Аллах изпраща един овен, който след това пратеникът Ибрахим принася като жертвоприношение. Оттогава до днес това жертвоприношение продължава, посочи главният мюфтия. 

   Курбанът е искреността на пратеника Ибрахим, каза главният мюфтия, в отговор на въпроса „Какво символизира курбанът?“

   Второ – това е самоотвержеността на Исмаил, посочи още главният мюфтия и продължи: „Третото нещо, което е много важно, това е, че човешкият живот е неприкосновен. Аллах иска да ни покаже „Аз ви заповядвам, за да ви изпитам, обаче не забравяйте, че убийството и посегателството към човешкия живот е забранен. Заедно с това забранено е човек да подценява достойнството и честта на някого“. 

   В дните на Курбан байрам се изпълнява и поклонението хадж в Мека, разказа д-р Мустафа Хаджи. Това е ибадет (богослужение), който е един от стълбовете на исляма. Думата „хадж“ означава посещение, поясни главният мюфтия. 

    Първият ден на Курбан байрам е кулминацията на поклонението хадж. Хаджиите се завръщат от Арафат. Остават една вечер в Мюзделифе, след това се връщат на Мина. Замерят символично шейтана (сатаната) с камъни, колят курбани и излизат от „ихрам“, поясни още той. 

   Всяка година на деветия ден от месец Зилхиддже хаджиите се събират на Арафат и отправят дуа (молитва), покайват се пред Аллах и искат опрощение, разказа той. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha