Все повече германци затъват в дългове след няколко лоши години за икономиката

Все повече германци затъват в дългове след няколко лоши години за икономиката
Публикация   16 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     526

Последната официална статистика показва, че неплатежоспособността е скочила с 12% спрямо предходната година през февруари

   Все повече и повече германци не могат да свързват двата края, докато шоковете от последните години постепенно си проправят път през най-голямата икономика в Европа.

   Докато щедростта на правителството и огромните спестявания дълго време държаха финансовите проблеми настрана, краят на държавната подкрепа и постоянната ерозия на покупателната способност от инфлацията и високите лихвени проценти оставят нарастващ брой домакинства претоварени.

   Мащабът на проблема означава, че вече не само хората с най-ниски доходи или хората с обезщетения се нуждаят от помощ: Организациите, които предоставят помощ в цялата страна, отчитат повишено търсене от това, което обикновено се счита за средната класа.

„Все повече и повече хора са засегнати от задлъжнялост, които преди не са били или рядко са били част от клиентелата на консултативните центрове – хора със сигурна работа, самостоятелно заети или дори хора, които притежават собствен дом“, каза Роман Шлаг, консултант по дълговете в Аахен и говорител на национална асоциация на доставчици на такива услуги.

Корените на влошаването са в пандемията и атаката на Владимир Путин срещу Украйна. Пандемията преобърна финансите на много работници, докато войната превърна Германия от двигателя на растежа на Европа в най-изостаналата страна, тъй като руските енергийни доставки, на които тя разчиташе, бяха спрени и цената на алтернативите скочи.

Докато рецесията беше почти избегната, производството се очаква да нарасне едва през 2024 г., а доходите на потребителите продължават да наваксват скока в цените на ежедневните нужди. Междувременно отвращението на финансовия министър Кристиан Линднер към дълга ограничава възможностите за помощ от бюджета.

Около 5,65 милиона души са били класифицирани като свръхзадлъжнели миналата година, според Creditreform. Събирачът на дългове смята, че това е първото увеличение от 2019 г., когато се коригира за статистическия ефект от последните законови промени.

Проучване от април до май на повече от 600 агенции за дългове, публикувано тази седмица, също показа, че повече от половината са свидетели на повишено търсене в сравнение с преди година. Последната официална статистика показва, че неплатежоспособността е скочила с 12% спрямо предходната година през февруари.

В съседна Австрия асоциацията на дълговите консултанти каза, че апетитът за започване на използване на услуги е нараснал със 17% миналата година, достигайки най-високото ниво от 2011 г. Клеменс Митерленер, който оглавява групата, каза, че има доказателства за допълнително увеличение през 2024 г.

Причините там също се променят. Докато разходите за живот почти не играеха никаква роля доскоро, те бяха споменати от 12% от новите клиенти през 2023 г. — увеличение от 5% предходната година. Този фактор е още по-важен за жените.

Влошаващо ситуацията, особено за по-младите потребители, е разпространението на опциите „купете сега, платете по-късно“, които позволяват на хората да покриват онлайн покупки на вноски.

„Вече почти няма списък с кредитори без такава платежна система“, каза Марко Раутер, консултант по дълговете в Берлин.

Но за безброй други, които се нуждаят от съвет, проблемите се натрупват с години.

Много самостоятелно заети лица, които загубиха доходите си, когато Covid удари, сега трябва да изплатят част от правителствената помощ, предоставена по това време. А някои от тези, които са имали позиции на пълен работен ден, са видели, че работните им места са запазени, но часовете им са намалени - ограничавайки заплащането с цели 40%.

Последвалото нарастване на инфлацията все още не е напълно компенсирано от увеличенията на заплатите.

Подобна динамика работи в корпоративния сектор, където неплатежоспособността достигна рекорд през април, което се смята за ефект на наваксване, след като евтините държавни заеми им помогнаха да се справят с пандемията.

„Тази помощ сега трябва да бъде изплатена в една постоянно трудна среда“, каза Щефен Мюлер, икономист от Института за икономически изследвания в Хале. „Не е изненадващо, че това натоварва много по-слаби компании.“

Трудно е да се каже как и кога това ще се отрази на домакинствата, тъй като свръхзадлъжнялостта в резултат на безработицата се проявява едва със значително закъснение. А пазарът на труда се оказа забележително устойчив през последните години.

В днешно време обаче има много по-малко пространство за маневриране и е по-лесно да изпитате финансов стрес дори чрез временна загуба на работа, каза Патрик-Лудвиг Хантч, ръководител на икономическите изследвания в Creditreform.

„Обикновено много неща могат да бъдат смекчени“, каза той. „Но в тази среда, с постоянни разходи поради инфлация, високи лихвени проценти и все още относително високи енергийни разходи в някои области, е много по-трудно, отколкото беше преди.“



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha