Вторник, 18 Юни 2024

Изненадата: Коя е партия ,,Величие,, която вероятно влиза в парламента

Изненадата: Коя е партия ,,Величие,, която вероятно влиза в парламента
Публикация   10 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     166

„Смятам, че поне от десет години България страда от криза на демокрацията”, посочи политологът Светлин Тачев

  •                      25   ПП ВЕЛИЧИЕ- 19-ти МИР
    • 1. Иван Петров Петров
    • 2. Валентин Недялков Кръстев
    • 3. Анна Симеонова Лечева
    • 4. Нели Александрова Бянова
    • 5. Васил Петров Василев
    • 6. Николай Тодоров Гаджев
    • 7. Екатерина Кирилова Георгиева
    • 8. Виктор Детелинов Гицов
    • 9. Милко Савов Милков
    • 10. Цветомир Сашев Гюров

     Новата проруска националистическа партия "Величие", която е на фонофиниш от влизане в Народното събрание като седма формация е изненада само за онези, които не са наблюдавали развитието й през последните години. Тя се появи на политическата карта официално по време на изборите за местна власт през октомври - ноември м.г., но лидерите й имат по-дълга история. На местния вот успя да спечели 40.51% от гласовете в община Ветрино, в която попада и с. Неофит Рилски (територията на "Исторически парк") и да заеме 6 от 13-те места в местния общински съвет.

          Само осем месеца по-късно според данните, публикувани в сайта на Централната избирателна комисия, новата проруска националистическа партия успя да регистрира за участие в изборите за национален парламент листи във всички избирателни райони на страната.

    Формален лидер на партията е Албена Пекова, но всеизвестен факт е, че тя се ръководи от създателя и управител на атракциона "Исторически парк" Ивелин Михайлов. Неотдавна в сайта на партията бе публикувана новина, че тя ще бъде оглавена от най-близкия сподвижник на Михайлов бивш служител на НСО Николай Марков, но тази промяна все още не е отразена нито в регистъра на политическите партии, нито в сайта на Централната избирателна комисия или сайта на "Величие".
  След обявяването на първите официални резултати от днешните избори Марков написа в профила си във Фейсбук следното: "Каква е Истината! Цялата. Процентите подкрепа за нас от страната и чужбина е между 12-17%. В последните часове на изборния ден в мафиотската ни република ние не се борим за проценти, а как да съхраним подкрепата за нас! Не е честна политическа игра тези проценти да зависят от Пеевски и Борисов, лицата на световната корупция! Това ще бъде краят на парламентарната демокрация в България, бъдете убедени. Никога повече демокрация!!! Ние играхме честно! Искаме си нашето, не чуждото".

Малко по-късно Николай Марков изтри данните за процентите, но и в публикации на Михайлов от целия изборен ден двамата говореха за купуване на гласове, които ще ги ощетят.

Златното момче и плоскоземците – търговията с политически акции на партия "Величие" вече е открита

                 Кой е Николай Марков

В публичните си изяви соченият за лидер на "Величие" Николай Марков активно разпространява кремълските наративи за причините да бъде нападната Украйна и против военната помощ за Киев. Той открито се обявява и против членството на България в НАТО и Европейския съюз.

      Марков е роден през 1970 г. Завършил е военното училище във Велико Търново, а след това и право.През 2007 г. той беше уволнен дисциплинарно от Националната служба за охрана (НСО) след скандал, в който обвини президента Георги Първанов, че по негово искане гардове са събирали информация за политическите му противници, участвали са в ловните му излети и са охранявали лица от криминалния контингент.

Ивелин Михайлов (вдясно) и полковник Николай Марков

© Фейсбук/ партия Величие

Ивелин Михайлов (вдясно) и полковник Николай Марков

   Тези твърдения не бяха доказани, а от НСО съобщиха, че Марков е бил уволнен защото употребил "думи унизителни за честта и достойнството" на тогавашния зам.-началник на НСО ген. Стоян Томчев. Той обясни уволнението на Марков с отказа му да покрие нормативите за физическа подготовка на служителите в НСО. От своя страна Марков се оплака, че е бил принуден да прави лицеви опори пред гардовете на братята Маргини.

В момента бившият служител на НСО е хоноруван преподавател в департамента по "Национална и международна сигурност" на Нов български университет и редовно се изявява като експерт по национална сигурност и антитероризъм.

              Кой е Ивелин Михайлов

Макар и неформален лидер на "Величие" Ивелин Михайлов не бе включен в кандидат - депутатските листи на партията. Той е бивш застрахователен брокер и организатор на платени събития за обучение във "финансова независимост". До 2023 г. Михайлов е бил в близки отношения с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Но в момента отношенията между двете партии изглеждат по-скоро напрегнати. В публикациите си в социалните мрежи съратникът на Михайлов Николай Марков често нарича Костадинов "Костя" от "Костя Копейкин" - прякор, с който лидерът на "Възраждане" е популярен в социалните мрежи.

   Неформалният лидер на "Величие" Ивелин Михайлов получи от президента Румен Радев награда за изграждането на атракциона "Исторически парк" въпреки многобройните сигнали за незаконното му финансиране.

   Според разследвания на "Капитал" строителството на "Исторически парк" е било финансиране чрез пирамидална финансова схема. Това е ставало като вече издадени акции с номинал 1 лв. са били продавани на ръка и на черно при цени, достигащи 250 лв. Така е бил заобикалян контролът на Комисията за финансов надзор, а парите от продажбата на акциите са отивали в сметките на физически лица. В друга схема десетки физически лица са теглили едновременно кредити от различни български банки като с тях са били покривани стари задължения на патриотичния "Дисниленд".

Предизборната тактика на "Величие" удивително напомняше тази на "Възраждане". Партията създаде верига от свързани страници във "Фейсбук", а тяхното съдържание се мултиплицира през канали във всички популярни приложения за размяна на съобщения в реално време.

   Други няколко страници рекламират школи за бойни изкуства също с името "Величие", но на практика и те са част от мрежата за политическа реклама на партията.

   До резултата си на 9 юни партията стигна без да прибегне до нито един от традиционните канали за политическа реклама - тя нямаше радио и телевизионни клипове, нямаше билборди. Но в месеците преди изборите Ивелин Михайлов непрекъснато публикуваше информация и клипове в социалните мрежи от срещи с поддръжници в цялата страна и дори в Германия и Великобритания. Тази кампания от типа "от врата до врата" явно се е оказала успешна.

   В централния софийски 24 многомандатен избирателен район листата на "Величие" води певецът Етиен Леви, станал известен през 80-те години с групата си "Шик". Леви също е преподавател в "Нов български университет, от където вероятно е и близостта му с Николай Марков".

   Водач на листата на "Величие" в София - област бе и Виктория Василева. Преди време тя беше изключително близка до лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

                            Платформата

В коментарите си след новината за влизането на "Величие" в парламента анализаторите я определиха като "по-мек вариант на "Възраждане" или по-радикалната "Демократична България"". Причина за това станаха първите телевизионни изяви на Ивелин Михайлов и Николай Марков тази вечер. В тях те се обявиха за задълбочаване на интеграцията на България в Европейския съюз и НАТО, но и определиха като свой приоритет анализ на "зелената" енергийна система на България.

   В други свои изяви по време на кампанията Михайлов и Марков обявиха, че "Величие" е създадена, "за да защити създаденото от българи, които с труда си заедно променят страната ни към по-добро, но и да запазят съграденото за поколенията".

   Цел на партията е и "реформиране на политическата система и засилване авторитета на държавните институции на основата на реалното представителство на волята на народа, политическия плурализъм, разделението на властите, републиканското устройство на държавата, свободата на словото, на личността и на стопанската инициатива", пише в сайта на "Величие".

   Успоредно с политическите си структури, а вероятно и като част от тях "Величие" създаде и военизирани структури, разполагащи със солиден арсенал. Военизираното крило на "Величие" носи името "Български юнак" - организация, представяна публично като спортен клуб. Описани във вестника "Красиво Ветрино", издаван от Михайлов, военните обучения на "спортния клуб" са включвали "оцеляване в градска среда", "превземане на сграда и оттегляне с прикриващ огън към укритие".

   През юли 2023 г., въпреки публикуваните разследвания за незаконно финансиране на на изграждането на "Исторически парк", патриотичният "дисниленд" получи голямата награда за туризъм в категория "Изборът на българите", връчена от президента Румен Радев. Тя беше приета лично от Ивелин Михайлов.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha