Вторник, 18 Юни 2024

Министърът на образованието: Рекордно висок резултат на матурата по БЕЛ

Министърът на образованието:  Рекордно висок резултат на матурата по БЕЛ
Публикация   07 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     230

Четвъртокласниците също са получили по-високи оценки на НВО в сравнение с миналата година

   "Тази година на зрелостния изпит по БЕЛ е отчетен най-високият резултат в брой точки, откакто  се провеждат такива изпити – 58,48. Той е с няколко десети по-добър от досегашния рекорден резултат, отчетен през 2008 година". Това заяви на брифинг министърът на образованието Галин Цоков.

   По думите му миналата година този брой точки бил с 8,4 по-нисък, а именно - 50,12.“По този начин средният успех по БЕЛ тази година е Добър 4,32, а миналата година беше 3,93. Тоест има едно сериозно нарастване на средния брой точки, достигнати от учениците, и се покачва средният успех”, подчерта министърът.

  Той отчете спад със 7 на сто на слабите оценки, с 6% - на средните, и намаляване на добрите оценки. „Забелязва се ръст на много добрите оценки. А отличните такива са 6,5 на сто”, обясни Цоков.

   „За втория зрелостен изпит по профилиран предмет средният брой точки е 67,18. Това съответства на Много добър 4,72. Миналата година броят точки е бил 62,11, а средният успех - Добър 4,48. Основното повишение на оценките се наблюдава при най-популярните изпити за втори предмет при зрелостниците – Английски език и Биология”, отчете министърът. И добави: "По-висок е и резултатът по Математика". 

   За НВО след 4 клас също се отчита скок на точките. „Средният брой точки по БЕЛ е 72,6, което съответства на Много добър 4,97, а по Математика точките са 70,53”, подчерта Цоков.

   Учениците, които имат отлични оценки и по двата предмета, са 15 570, което е с 50 на сто повече спрямо миналогодишния им брой.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha