Четвъртък, 20 Юни 2024

Рена Стефанова: Целта ни да намалим социалните неравенства и да увеличим доходите на хората до тези на европейските държави е постижима

Рена Стефанова: Целта ни да намалим социалните неравенства и да увеличим доходите на хората до тези на европейските държави е  постижима
Публикация   05 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     231

Интервю с кандидата за народен представител от коалиция ПП-ДБ - бюлетина 14, преференция 102

    Рена Стефанова е кандидат за народен представител от коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България“ и адвокат с дългогодишна успешна практика.Вярва,че гражданският натиск може да принуди институциите да функционират по-ефективно и работи активно за това.Като депутат в 47-то и 48-то НС участва в разработването на множество законопроектии е част от работната група, изготвила законопроекта, с който бяха закрити специализираните съдилища,прокуратура и следствие.
     Убедена е,че развитието на регионите следва да бъде основен приоритет на бъдещото НС, наред с налагането на върховенството на закона и ще работи за това.

     Г-жо Стефанова, какви въпроси Ви задават най-често хората в настоящата предизборна кампания?

   Струваше ли си да влизате в управлението заедно с ГЕРБ? Не беше ли грешка да се мъчите да свършите нещо в толкова враждебна обстановка, с всекидневни удари, без сигурна парламентарна подкрепа и с напористи опити на ДПС да се вклини във властта?

Това са въпросите, които вълнуват хората  и които най-често ни задават при срещите ни.

Да, очаквахме всеки ден да е битка и всеки успех да е труден. Не се отказвахме, защото разочарованието на гражданите от „сглобката“ беше знак, че са стигнали предела на търпимостта към латиноамериканския модел на управление на ГЕРБ-ДПС и всичко, което се докосне до него. Но знаехме, че нищо няма да се промени, ако критикуваме този модел отстрани, без инструментите да го променим отвътре.

Влязохме в управлението с ясни цели и условия. И само за 10 месеца, въпреки всичко, кабинетът „Денков“ свърши много работа именно по тези приоритети и задачи, за които хората ни бяха дали подкрепата си.

Исторически момент е влизането на България в Шенген – първо по въздух и море, а при икономическа и политическа стабилност ще паднат и сухопътните граници. Инфлацията спадавече- до 2,4% през април т.г., цените на храните се стабилизираха, а на горивата и лекарствата паднаха. Подготвихме България за влизане в Еврозоната. Икономиката ни расте, освободихме се от енергийната зависимост в името на трайно по-ниски цени за хората, чуждестранните инвестиции се увеличиха рекордно. Средната пенсия стана 788 лв., а средната заплата – 2123 лв.

Започнахме да връщаме справедливостта. Променихме Конституцията и Антикорупционния закон, въведохме контрол върху действията на Главния прокурор, подготвихме важни закони – всичко това, за да пресечем зависимостите, които превръщат правосъдната система в бухалка срещу бизнеси и граждани.

Всичко това не може да се случи само с призиви. Промяната идва от сърцето на институциите, с хората, които работят отвътре, стъпка по стъпка и по-бавно, отколкото ни се иска.

   Какво следва оттук нататък? Как си представяте следизборната конфигурация и как ще управлявате?

Форматът на досегашното управление не може да се повтори. Лимитът за колаборация в името на държава с ГЕРБ и ДПС е изчерпан.

 Очакваме нашите избиратели да ни дадат решителна електорална подкрепа, за да можем да налагаме нашия дневен ред и да довършим реформите, които започнахме без компромиси с принципите ни. Това може да стане само ако ние задаваме параметрите на властта.

 Можем ли да се преборим България да стане нормална европейска държава?

За да живеем в една нормална държава, на 9 юни трябва максимално много българи да излязат да гласуват.

В момента тече опит за реставрация на модела на Борисовата държава и връщане към нейния дневен ред. Коалиция ПП-ДБ е и ще остане единствената преграда пред възможността това да се случи и затова беше задействана фабриката за активни мероприятия и компромати, със съдействието на ДАНС и прокуратурата, на която сме свидетели в момента. За да се промени България и тази завера да се счупи, хората ясно трябва да заявят това с гласа си, защото истинската власт на политиците я дават те.

Ако гражданите искат достатъчно силно България да се промени, те ще се преборят за това. Ако предпочитат другия модел – на завладяната държава, на политическите назначения, на „моя човек“, на корупционните практики – там и ще останем. Всичко зависи от активността на българските граждани.

      Как се променихте след, като влязохте в политиката?

   Искрено се надявам да съм се съхранила като здраво стъпил на земята и обърнат към хората човек,но това разбира се,се вижда най-добре отстрани.

   Влизайки като депутат от „Продължаваме Промяната“  в 47-то НС,  установих,че  дори  и аз,която никога не съм имала илюзии относно същността на  политически проекти като ГЕРБ, ДПС,БСП, бях поразена от  откровения цинизъм,с който под маската  на загриженост за гражданите се вземаха  решения,обслужващи тесни интереси.

   Това с пълна сила продължи и в 48-то НС, в което същите тези”политици”, подкрепени от патериците си  „Възраждане” и „ИТН”, за една нощ прегазиха  изборния кодекс  и на практика премахнаха  машинното гласуване, за да си осигурят  възможност за манипулации на вота.

Ако мога да обобщя в едно изречение - изгубих напълно илюзията,че   политиците от  партиите на статуквото работят дори и малко, но в полза на обществото. 

 На какво Ви научи политиката?

На търпение.

Когато  преследваш  общественозначима цел и  търсиш подкрепа за нея, трябва да имаш търпението, постоянството  и  устойчивостта  да работиш независимо от трудностите, да търсиш съмишленици  и да имаш силите да издържиш  въпреки  всичко.Вярвам,че политиката е екипна  игра, както и че в името на  общата цел, аз-ът на отделната личност следва да остане на втори план. 

    Каква България очаквате да видите след 4 години?

    Ако избирателят ни даде мнозинствотака, че  да налагаме дневния ред на НС,  а оттам и в изпълнителната власт и то за пълен  мандат, съм убедена,че ще успеем да придвижим държавата в посока на жизненонеобходимите реформи в  съдебната власт, регулаторите и службите,здравеопазването и образованието, които  безусловно  ще намерят  отражение в  икономиката  на страната и  в доходите на гражданите.Целта ни да  намалим социалните неравенства  и  да увеличим доходите на хората до тези на  европейските държави е напълно постижима, а както  сочат  социологически проучвания в други държави,които са били в сходно на  нашето положение, например една Ирландия,  когато  доходите в страната стигнат 75% от тези в другите развити държави,гражданите,които са емигрирали, започват да се връщат в родинатаси.

   Казано накратко,  демографската  криза има решение и то е в  създаването на  нормална икономическа среда. Лъч надежда в това отношение е фактът,че след дълги години на  драстично намаляване на населението и раждаемостта в страната ни, през 2022 година, макар и с малко, сме над чертата.

Както казваше моят любим състудент и приятел, Кристиян Таков: „България се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло… Ще се става!” 

    Какъв според Вас ще бъде изходът от изборите?

80 процента от хората искат промяна. Вярвам, че ще имаме мнозинство да подредим държавата си така, че да живеем като нормални европейци. Изборът е изцяло в ръцете на българските граждани.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още