Вторник, 18 Юни 2024

Кандидатът за депутат Звезделина Минкова: Наложителни са кардинални реформи в здравеопазването и образованието

Кандидатът за депутат Звезделина Минкова: Наложителни са кардинални реформи в здравеопазването и образованието
Публикация   05 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     442

Моите планове, както и на СДС, е да постигнем синхрон между местната и националната власт.

    Звезделина Минкова е родена на 02.08.1975 г в гр. Русе. Завършила е Русенски университет „Ангел Кънчев“, специалност „Агромениджмънт“ и втора специализация „Банково и застрахователна дело“.

Нейният професионален път започва от 2002 г. в неправителствена организация за финансова подкрепа на средния и дребния бизнес в България. Компанията функционира като програма към CRS и USAID, като основната й цел е насърчаването на развитието на дребния бизнес чрез предоставяне на достъп до финансови услуги за оборотни средства и инвестиции. През годините тя е заемала различни позиции в организацията, от кредитен консултант до регионален мениджър, отговарящ за дейността в осем региона.

От 2007 година до настоящия момент Звезделина Минкова продължава своя професионален път във финансовата сфера, фокусирайки се предимно върху нуждите на физическите лица. Тя се стреми към изграждане на финансова грамотност и помощ за постигане на финансовите приоритети на своите клиенти. Участва активно като лектор в различни образователни инициативи в училища и външни презентации по теми, свързани с личното финансово планиране.

В момента заема позицията на старши мениджър.

От началото на 2015 година до август 2017 година е била председател на борда на директорите и изпълнителен директор в Свободна зона в Русе.

Има син на 25 години.

   Звезделина Минкова е кандидат за депутат от листата на ГЕРБ-СДС. Тя фокусира вниманието си върху важните въпроси в областта на икономиката и социалните въпроси. Листата на ГЕРБ-СДС е под номер 22 в бюлетината, а кандидатът на СДС Звезделина Минкова може да подкрепите, като гласувате преференциално с номер 106.

 -    Г-жо Минкова, Вие сте единственият представител на СДС в общата листа с ГЕРБ, какво означава за Вас тази номинация?

-    Да, така е, аз съм единствената седесарка в листата на Герб.

   Аз съм официално член на СДС от приблизително 10 години, но съм закърмена със синята идея от моите родители. Като ученичка не пропускахме митингите им в Русе, на които се събираше почти целия град. Митинги, изпълнени с много вълнение, надежда, вяра, дълг. Атмосферата беше неописуема.

   Връщам се на въпроса –  за мен номинацията е голяма отговорност към моите съпартийци и симпатизанти. Отговорност да изповядвам принципите и ценностите на СДС. Отговорност към русенци, които имат очаквания от мен. Отговорност към семейството, близки и колеги, които са неотлъчно до мен.

   Но в същото време номинацията е признание, доверие, вяра,  подкрепа и висока оценка не само като член на партията, а и като човек.

-    Каква е Вашата позиция по важни национални и социални въпроси като здравеопазване, образование и икономическо развитие?

-    Абсолютно съм съгласна, че и трите въпроса са изключително наболели и предизвикват недоволството на българския избирател. Наложителни са спешни мерки, дори мога смело да заявя кардинални, особено в здравеопазването и образованието.

   Ще се опитам да съм кратка и конкретна.

   Здравната система в България е в криза и отдавна не работи по начина, който беше заложен в началото. Общопрактикуващите лекари се задъхват от прекалено много пациенти, да не говорим, че липсва интерес от страна на младите лекари. Особено в Русе, ситуацията е критична, средната възраст на семейните лекари е над 50 години, да не кажа и по-висока.

   Тревожен е и фактът, че много русенци търсят адекватна медицинска помощ извън нашия град. Предпочитат специалисти от Плевен и София, а и в чужбина за тези, които могат да си го позволят. Липсва качествена профилактика и поради тази причина България заема едни от водещите места в света в негативни класации, свързани със заболеваемостта и съответно смъртността.

   Образованието – в последните години смятам, че образователната система се нуждае от сериозна реформа, не само като учебен материал, а като начин на преподаване. Отчитаме, че нашите деца са различно поколение, особено родените след 2010 година, отчитаме, че техните интереси са много различни от нашите интереси на тяхната възраст. Защо тогава прилагаме почти същата система на обучение, като нашата?

   Имам опасения, че забравихме какво е да си дете, дори и в ученическа възраст. Претоварваме ги с всякаква информация в училище и това не е достатъчно – вкъщи още толкова домашни, които най-често затрудняват нас, родителите.

Какъв е резултатът от това прекомерно желание да „образоваме“ децата си – неграмотност, пълна дезориентация на учениците след 7 и 12 клас, които трябва да вземат решения в каква посока да продължат развитието си . Този резултат не рикошира ли и в икономиката – липса на качествена работна ръка, както и на тесни специалисти в някои области?

   -    Не трябва ли училището да подготвя младото поколение за „истинския“ живот?

Относно икономическото развитие бих искала съвсем накратко да кажа, че „гръбнакът“ на всяка икономика е дребният и средният бизнес. Нека си отговорим честно – в България има ли условия за развитие на дребен бизнес?

-   А какви са Вашите планове за подкрепа на икономическото развитие на Русенска област?

-   Русе е граничен град с изключително стратегическо местоположение. Известен още като градът на „ първите неща“. Имаме всички предпоставки да живеем и работим в красив и икономически развит град.

   Моите планове, както и на СДС, е да постигнем синхрон между местната и националната власт. Повечето решения, свързани с развитието на града и региона са в правомощията на кмета и Общинския съвет в Русе. Има обаче и известно ограничение от страна на държавата, относно проекти като втори мост над р. Дунав между Русе и Гюргево, магистралния път между Русе и Велико Търново, трафика на Дунав мост, поддържане на международния път към Румъния, замърсяването на въздуха, особено чувствителна тема за русенци, обособяване на втора индустриална зона, подобна на Божурище с цел привличане на добри инвеститори в региона и т.н.

   Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още