Вторник, 18 Юни 2024

Полицията се сдоби с бързи коли за милиони

Полицията се сдоби с бързи коли за милиони
Публикация   04 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     350

Вътрешното министерство оборудва стотици патрулки с ПОС терминали за плащане на място на пътни глоби

МВР се сдоби с десетки коли, сред тях и много бързи, за да гони пътни джигити, за които отдавна се оплаква, че не може да хване, защото нямат достатъчно бързи патрулки.

На специална церемония в националната полиция, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов връчи ключовете на 86 нови автомобила като обяви, че те са "предназначени за обезпечаване работата на полицаите, осъществяващи пътен контрол по първокласни пътища с интензивен трафик".

Той даде да се разбере, че предстои да се получат още коли. Поръчани са общо 462 автомобила, от които 35 са високоскоростни, 200 леки автомобила и 227 високопроходими, обяви МВР-шефът.

Част от колите са BMW 340i комби и са снабдени с ПОС терминали за плащане на глобите на пътя още на място от нарушителите. На журналистически въпрос дали МВР може да си позволи такива автомобили, чиято поддръжка не е евтина, Стоянов отговори, че министерството може да си ги позволи и "следва да работим с такива автомобили". Автомобилите са закупени с пари от Фонд "Пътна безопасност". Колите са с нов тип маркировка, като вътрешният министър обясни, че на много места в Европа те са брандирани точно по този начин.

Министърът припомни, че по времето на последното редовно правителство, пред премиера и вицепремиера е представил два приоритета за МВР - мигрантският натиск и пътният травматизъм. По думите му мигрантският натиск е вече  овладян.

Относно катастрофите по пътищата Калин Стоянов съобщи, че към момента статистиката показва, че има 47 жертви на пътя по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Също така има 40% по-висока събираемост на глобите за нарушения на пътя. "Това, което ние сме заложили като мерки и мероприятия, няма да даде резултат от днес за утре", каза Стоянов и обяви, че се надява резултата да бъде съвсем друг в края на годината. 

Във връзка с темата за пътната инфраструктура и пътния травматизъм министърът посочи, че когато се констатират нередности на пътя се изпращат  писма към съответната отговорна институция. "Разпоредил съм не само да пуснем писмо, а периодично да се интересуваме какво е направено по това, което сме констатирали", добави той. Стоянов посочи, че има и разследвания за некачественото изграждане на пътища, но най-честите проблеми са за маркировка, осветление и знаци.

"Ако налагаме глоби, но не ги събираме, просто е безсмислено. Ние заварихме ситуация, в която имаше натрупан огромен брой документи, които бяха невръчени. Предприехме абсолютно всички мерки, като основната беше въвеждането на системата за сигурно електронно връчване, която според мен работи много добре", заяви Стоянов, като уточни, че тя все още не е захранена на 100% и резултатите там ще се подобряват тепърва. 

Вътрешният министър подчерта, че и служители на ГД "Жандармерия" също ще връчват глоби по фиш и наказателни постановления. 

Стоянов определи като "пълен абсурд" твърденията, че МВР не разрешава на гражданин, който има наказателно постановление или глоба по фиш преди да го плати да напусне страната. "Ангажиментът, който имат служителите, е само и единствено справка и връчване на място", увери той. 

От днес на територията на град София ще има ПОС терминали в автомобили на КАТ "Пътна полиция", което означава, че на място нарушителят може да си плати глобата по фиш, наказателно постановление по банков път. Предстои от 13 юли 300 броя ПОС терминали да бъдат разпределени по страната в автомобилите на "Пътна полиция". 

   "Преди няколко месеца поехме ангажимент за осигуряване на автоматизираните системи за токсико химичен анализ за наличие на наркотици в кръвта. В началото на годината чрез Гаранционния фонд осигурихме две такива машини, които в момента работят", каза още Стоянов и обяви, че новите четири машини вече са в България и в момента се настройват за работа. 

   Машините ще бъдат разпределени в Института по криминалистика и криминология, ВМА и Медицинския институт в София.

    Още по темата

   Още миналата година стана ясно, че Министерството на вътрешните работи ще похарчи 33 745 470 лв. за нов автопарк. Тогава стана ясно, че в техническите спецификации пише, че най-бързите коли трябва тип седан и да са произведени след януари 2022 г., а двигателят им да бъде най-малко 6-цилиндров с 335 конски сили. Освен това задвижването трябва да е 4x4. Скоростната кутия може да е и ръчна, и автоматична. За тези високоскоростни автомобили МВР ще плати 4 426 504 лв. без ДДС. Това прави средно 221 325 лв. за брой. 

   Другият тип кола, който полицията купува, също трябва да е 4х4. Изискването обаче е каросерията да е тип комби или еквивалент. Този автомобил отново следва да е произведен не по-късно от миналата година. Двигателят му трябва да е поне 4-цилиндров със 187 конски сили. МВР възнамерява да купи поне 150 броя от този модел автомобили. Те ще струват на министерството 15 893 650 лв. без ДДС.

   За останалите 200 нови коли МВР бе заложило сходни изисквания. Единствената съществена разлика е, че задвижването им може да е и 4х2. Двигателят пак трябва да е поне 187 конски сили. Той обаче трябва да е по-икономичен от този на другите нови автомобили в обществената поръчка, като изгаря 9 литра на 100 км, ако е дизелов, или 10 на 100, ако е бензинов. Общата стойност на тези 200 коли не трябва да надвишава 13 425 316 лв.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha