Вторник, 18 Юни 2024

Русе отбеляза 148 г. от гибелта на Христо Ботев и отдаде почит към загиналите за свободата на България

Русе отбеляза 148 г. от гибелта на Христо Ботев и отдаде почит към загиналите за свободата на България
Публикация   02 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     173

Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството отслужиха свещеници от Русенската Света Митрополия

   С тържествена церемония и полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение русенци отбелязаха 148 г.  от гибелта на Христо Ботев и отдадоха почит към загиналите за свободата на България.

   „Още от детството си носим спомена за воя на сирените на всеки 2-ри юни. Датата е мрачна, но паметна със силата на саможертвата. Почитаме подвига на Ботев и неговата чета, славния символ на Околчица и светлината на примера, който ни оставят героите на България.“

   С тези думи се обърна кметът на община Русе Пенчо Милков към насъбралите се русенци, официални лица и представители на местната и държавна власт.

   Тържествено слово произнесоха още областният управител на Русе Драгомир Драганов и Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

    Областният управител заяви, че днешният ден е ден на прослава на българския дух. „Словото и делото на Ботев са извор на вдъхновение в ежедневните ни битки с малодушието и примиренчеството. Те ни задължават да имаме активна гражданска позиция, да не скланяме главица пред мними идеали, да не бъдем кротки, когато някой поругава истината“, каза в словото си областният управител. „След броени минути ще притихнем, ще се чува единствено воят на сирените. Предстоят две минути, в които се надявам, че всеки от нас ще си отговори на въпроса какво за него е патриотизмът. Тук е и мястото да си припомним имената на Никола Обретенов, Върбан Господинов, Стефан Попдимитров, Иван Кръстев – все русенци, участвали в четата на Христо Ботев. Никой от тях не си позволи да бъде безразличен към настоящото“, заяви още Драганов.

   Общинският духов оркестър изпълни тържествени маршове, а почетният караул бе строен в знак на почит към поета-революционер и загиналите за родината. В церемонията се включи и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

   Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството отслужиха свещеници от Русенската Света Митрополия.

  В 12 ч. бяха задействани сирените, с които България отдава почит на революционера и на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на страната.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Борислав Апостолов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още