Димитър Ганев: Коалиция от три партии ще сформира кабинет

Димитър Ганев: Коалиция от три партии ще сформира кабинет
Публикация   02 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     631

,,Спецификата на електората на ИТН,, прави непредвидим резултата от гласуването

    Какви са прогнозите за формирането на правителство след предстоящите избори на 9 юни коментира политологът от "Тренд" Димитър Ганев в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.
   Информацията, използвана в разговора, е базирана на данни от проучване на социологическа агенция "Тренд", направено по поръчка на „24 часа", между 11 и 18 май 2024, чрез пряко и полустандартизирано интервю лице в лице, с таблет, сред 1003 души на възраст над 18 години.

   Според Ганев има два въпроса, на които не може да бъде даден отговор преди и веднага след изборите: ще има ли управляващо мнозинство и ако има, какво ще бъде то. „Вариантите са няколко, но математически и политически няма друг вариант, освен управление, структурирано около ГЕРБ", каза той.
  

   По думите на политолога няма да има възможност за формиране на кабинет само от две партии и ще бъде необходимо присъединяването на трета. „Ако са само две, мнозинството ще бъде твърде крехко", добави той.
   Изследването разглежда 6 политически формации. „Никога не съм си позволявал да казвам, че нещо ще се случи със сигурност, но от днешна гледна точка изглежда възможен парламент с 6 формации", заяви Ганев и добави, че „спецификата на електората на ИТН" прави непредвидим резултата от гласуването.
 

      „През последните няколко седмици ГЕРБ ясно прокарва идеята Борисов да стане министър председател. Това обслужва две линии на партията – електорална мобилизация и преговорна позиция", отбеляза Ганев. Според него преговорната позиция е с цел ГЕРБ да отстъпи позицията на министър председател на дуг, но на свой ред да иска нещо в замяна от другата страна.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha