Сблъсък на мнения на кандидати за евродепутати относно еврозоната и Шенген

Сблъсък на мнения на кандидати за евродепутати относно еврозоната и Шенген
Публикация   28 Май, 2024   /     akcent.bg   /     600

Петима опоненти обсъждаха вижданията си по двете теми

   Кандидатите за евродепутати Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС, Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната - Демократична България", Рада Лайкова от „Възраждане”, Румен Гечев от „БСП за България” и Димитър Гърдев от „Има такъв народ” сблъскаха мнения по въпросите за въвеждане на еврото в страната и членството ни в сухопътния Шенген в ефира на "Здравей, България".

   „Вярвам, че болшинството от българите ще изберат да гласуват за ГЕРБ-СДС, защото принадлежим към най-голямото политическо семейство. Онова, без което няма да бъде избран председател на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Европейския съвет. Все ключови институции, без които нито еврозоната, нито Шенген ще бъдат възможни. Вярвам, че на болшинството от българите им е писнало страната да дотира европейския бюджет и е време да започне да получава нещо от него, защото през последните три години България дотира държави като Германия и Франция. Вярвам, че ще гласуват за нас, защото вероятно им е писнало България да става за посмешище в Брюксел заради случайно избрани на поста министър-председатели. Време е да се върнем на политическата карта и София да се превърне в Брюксел на Балканите”, заяви Новаков.

   „Силна България в силна Европа" – това е кредото на ПП-ДБ. Всичките 17 кандидати за евродепутати са готови да отстояват категорично българския национален интерес в една силна, обединена и разширяващата се Европа. По отношение на двете теми – еврозоната и Шенген, е важно да кажем, че това не са теми за Европарламента. Това са наши български теми”, уточни Лорер и продължи: „Кабинетът „Денков” е този, който отвори вратата на България с приемането ѝ в Шенген и постави доверието в България на такова ниво, че вече можем да говорим за еврозоната спокойно”, допълни той.

„Това, което ще направим ние е да поставим българския интерес на първо място в европейския дневен ред. Смятаме, че Европа има нужда от „Възраждане”, за да се върне към корените си на една организация, създадена за икономическо сътрудничество и културен обмен. Още по-важно - тя беше създадена, за да гарантира мира в Европа, а виждаме, че все повече се отдалечава от тези ценности. Смятаме критично да разгледаме мантрата, че само евроатлантически насоки за нашата страна могат да доведат до просперитет. В този смисъл ще работим за различна посока. Не искаме една бюрократична машина да ни налага пактове за миграция, "зелени" сделки, както и принуди, и централизация”, подчерта Лайкова.

   „Българската социалистическа партия "Коалиция за България" участва в тези избори под мотото: „Достойна България в мирна Европа”. Без постигането на мир с активното участие на ЕС, няма да можем да открием пътя към стабилизирането на икономиката на Европа и излизането от рецесия, задълбочаването на икономическа интеграция и решаването на основните цели на ЕС и България. Трябва да кажем, че е необходимо да се промени моделът за развитието на Европа, тъй като изостава от САЩ, Китай и други конкуренти. БСП е инициатор на участието на страната ни в ЕС. Ние започнахме този процес през 1995 г. Време е България да заеме достойно място в Съюза”, категорично заяви Гечев.

   „ИТН участва в тази надпревара с лозунга: „Да върнем здравия разум”. И даже когато обсъждаме тези важни за България въпроси – еврозоната и Шенген, ще се стремим да поставяме всичко на базата на преценката на здравия разум. Какво няма да направим за еврозоната – да се съгласим на условия, които не отговарят на икономическите реалности в България. Естествено, че това е наше право и че представлява елемент от договора, но ще го направим, когато решим. При преценка дали времето е подходящо и дали икономиката на България отговаря. Ние ще постигнем пълен Шенген. Това, което в момента имаме, е частично приемане, което е неизгодно за нашите превозвачи. Нарушен е изобщо принципът на Шенген”, каза Гърдев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha