Bloomberg: ЕС обмисля среща за Украйна с участието на Русия в Саудитска Арабия

Bloomberg: ЕС обмисля среща за Украйна с участието на Русия в Саудитска Арабия
Публикация   28 Май, 2024   /     akcent.bg   /     170

   Европейският съюз обмисля как да организира среща в Саудитска Арабия през есента за уреждане на войната в Украйна с участието на Русия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на неназовани официални лица.

   „За ЕС важен въпрос е как да се премине от мирната конференция в Швейцария идния месец месец към евентуална среща в Саудитска Арабия през есента с участието на Русия“, информира агенцията

 В понеделник в Брюксел беше свикано заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри. Според Bloomberg участниците ще обсъдят „мирната среща на върха за Украйна“, която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, както и начините за постигане на положителни резултати на нея. Агенцията отбелязва, че президентът на САЩ Джо Байдън ще пропусне тази среща.

    Бразилия и Индия може да изпратят държавни служители на срещата на върха. Според Global Times, говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг на свой ред каза, че Пекин „подкрепя навременното свикване на международна мирна конференция, призната както от руската, така и от украинската страна, което предполага равно участие на всички страни и справедливо обсъждане на мирни планове.”

   Русия няма да участва в срещата в Швейцария за уреждане на Украйна. Правителството на Швейцария уточни по-рано през май, че е готово да изпрати покана до Русия, но Москва не проявявала интерес към тов.. В същото време в изявлението на правителството се подчертава, че мирният процес не може да се осъществи без Русия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha