Русия засилва контрола върху зърното, точно когато цените на пшеницата скачат

Русия засилва контрола върху зърното, точно когато цените на пшеницата скачат
Публикация   28 Май, 2024   /     akcent.bg   /     662

Руската индустрия за природен газ винаги е била доминирана от правителството

   Русия засилва опитите си да контролира дори още повече своята ключова зърнена индустрия - което потенциално ѝ дава по-голяма власт над износа - точно докато притесненията за световното предлагане нарастват.

   Големи западни търговци, включително Cargill Inc. и Viterra, се оттеглиха от Русия миналата година след правителствен натиск да направят път на местни фирми. Сега дори най-големият частен търговец в страната намира за трудно да работи на фона на спор с държавата. Това поставя пазара в ръцете на по-малко компании, някои от които имат или са имали връзки с Кремъл.

   Консолидацията се засили след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна и оставя само четири фирми, отговорни за три четвърти от износа на зърно от черноморските терминали на Русия. Това дава на Москва по-голямо влияние върху доставките на пшеница, които са ключови за укротяването на глобалната инфлация на храните. Освен това за задграничните търговци е по-трудно да получат представа за потоците там – в период, когато лошото време вреди на реколтата от пшеница в Русия и плаши пазара.

   „Желанията на Русия да контролира света на суровините са реални и влиянието ѝ върху зърнените култури нараства“, каза Дан Басе, президент на базираната в Чикаго консултантска компания AgResource.

   Руската индустрия за природен газ винаги е била доминирана от правителството, докато държавата и най-близките съюзници на Путин са получили контрол върху голяма част от добива на петрол, откакто той дойде на власт. Сега Русия затяга хватката си върху зърнените култури.

   Cargill, Viterra и Louis Dreyfus Co. спряха да доставят зърно от Русия за износ миналата година. Преди това бяха сред най-големите десет износители.

   Но един спор с TD Rif подчертава как дори частните руски износители са подложени на натиск от правителството. Компанията, която наскоро промени името си на "Родни поля", помогна на Русия да се укрепи като селскостопанска сила, но сега вижда бизнеса си застрашен.

   Дългогодишният собственик Петр Ходикин каза през март пред Lenta.ru, че товарите на фирмата са били несправедливо блокирани от земеделския регулатор поради неспазване на изискванията за безопасност и че той е бил притискан да продаде компанията.

   Няколко души, които са купували от експортни партньори на компанията, казаха, че тя не е била активна на пазара от март. Обемът, който фирмата е заредила за износ през април, е намалял с около 40% спрямо година по-рано, показват данни за доставка от Logistic OS. Може да отнеме от две седмици до няколко месеца след подписването на сделка за товарене на зърно на кораби.

   Говорителите на компанията и руското министерство на земеделието не отговориха на искания за коментар.

    Правителствени цели

   От началото на войната в Украйна Москва все повече се насочва към активи, притежавани от местни магнати и някои звена на задгранични компании - от производител на паста до руския филиал на френския производител на кисело мляко Danone SA - или за национализация, или за потенциална продажба на фирма, предпочитана от Кремъл. Москва също така взе контрола върху активи на земеделска холдингова компания, в протисодействие срещу „неприятелски“ страни.

   „Тенденцията към по-твърда политика и консервативна идеология неизбежно е придружена от засилване на държавната намеса в икономиката“, каза Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир в Москва. „Държавата става политически недосегаема и основен играч в икономиката.

   Докато западните търговци все още купуват товари от руските пристанища, получаването на информация за неща като обеми и условия на реколтата, запаси и износ е по-трудно, тъй като те ограничиха бизнеса там. Това може да се превърне в по-голямо безпокойство, тъй като неуспехите в реколтата оставят Русия с по-малко пшеница за износ.

   Проблеми от сухота до замръзване подтикнаха анализаторите да направят големи съкращения на прогнозите за руското производство, което помогна на фючърсите на пшеницата да достигнат най-високите си стойности от юли и поднови притесненията относно покачващите се цени на храните. Международният съвет по зърното очаква производството на пшеница в Русия да спадне с около 6% тази година.

   Оценяването на неща като въздействието на измръзванията на посевите е едно от предизвикателствата за Министерството на земеделието на САЩ, което издава влиятелни глобални прогнози за реколтата и вече няма персонал на място в Русия. Това означава, че е по-зависимо от сателитни изображения, които може да не видят щетите.

   Липсата на хора там „очевидно добавя слой несигурност към това, което правим“, каза Марк Йекановски, председател на Съвета за световни селскостопански перспективи на USDA.

   Правителството на Русия от време на време публикува прогнози за реколтата, докато независими местни консултанти като IKAR извършват обиколки и редовно публикуват прогнози за производството, които се следят отблизо от пазара.

   Въпреки че референтните цени на пшеницата се повишиха през последните няколко месеца, те все още са с около 50% под рекорда, поставен през 2022 г., когато войната прекъсна потоците в Черно море. Освен това по-добрите перспективи за реколтата в САЩ биха могли да ограничат страховете за предлагането.

   Ключов въпрос е как консолидацията на зърнения сектор в Русия ще се отрази на световния пазар. Кремъл вече се опитва да въведе неофициална минимална цена за своите култури и по-строгият контрол върху зърнения сектор ще улесни правителството да влияе върху доставките.

   Няма признаци Русия да е нарушила значително собствените си доставки - особено не по начина, по който направи с газа, когато прекъсна доставките за Европа след войната, създавайки хаос на енергийните пазари. И голяма част от руския износ на зърно отива в страни, с които има добри политически връзки.

   Четирите най-големи руски търговци сега контролират 75% от износа от черноморските терминали на Русия спрямо 45% преди шест години, според Дмитрий Рилко, директор на базирания в Москва консултант IKAR.

   „Видяхме доста драматична пазарна консолидация в ръцете на много ограничен брой играчи“, каза той на конференцията на GrainCom в Женева този месец.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha