Чакаме още 57 вагона втора употреба от Германия

Чакаме още 57 вагона втора употреба от Германия
Публикация   28 Май, 2024   /     akcent.bg   /     401

Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни хора,

   От БДЖ очакват в рамките на месец юни да бъдат доставени и оставащите 57 вагона от общо 76 втора употреба, които Министерство на транспорта закупи от германските железници Deutsche Bahn, за да може те да бъдат пуснати в експлоатация за предстоящия летен сезон. Първите 19 вагона вече са в България, но с месец закъснение спрямо първоначално предвидените срокове за доставка, тъй като трябваше да бъдат доставени през април. Очаква се вагоните да бъдат пуснати в експлоатация до средата на юни, съобщават от ресорното ведомство.

  Вагоните ще се движат по най-дългите направления в страната – между София и Бургас и София и Варна –  а към всяка композиция ще има и вагон-ресторант.

   Пускайки вагоните по дългите линии, БДЖ най-вероятно се опитва да отговори на задаващата се конкуренция от страна на частната компания „Пимк“. Тя получи лиценз за жп превоз на пътници миналата година и има желание да експлоатира именно тези линии.

   България закупи 76-те вагона за над 30,4 млн. лв. Цената на един от тях е малко над 391,1 хил. лв. Към общата сума се добавят и около 743 хил. лв. за транспорта до България.

   Всеки от вагоните разполага с 80 седящи места, максимална скорост на движение до 200 км/ч и отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт, се посочва в прессъобщението. Подвижният състав е без купета, тип отворено пространство и е оборудван с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака.

   Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни хора, а всички 76 вагона разполагат с ергономични седалки. Разполагат също с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha