Понеделник, 17 Юни 2024

Незаконните наркотици и проституцията са генерирали 4,5 милиарда евро за икономиката на Нидерландия през 2021 г.

Незаконните наркотици и проституцията са генерирали 4,5 милиарда евро за икономиката на Нидерландия през 2021 г.
Публикация   27 Май, 2024   /     akcent.bg   /     266

От търговията и производството на синтетични наркотици са спечелени над 3 млрд. евро за година

   Търговията с наркотици, незаконната проституция и контрабандата на тютюн са генерирали около 17 млрд. евро в Нидерландия през 2021 г., но повечето от приходите са изтекли в чужбина, сочи ново изследване на Националната статистическа служба на Нидерландия.

   Като цяло незаконните дейности са генерирали 4,5 млрд. евро за нидерландската икономика през 2021 г., съобщи службата.

   Най-големи приходи е донесъл кокаинът, генерирайки 10,7 млрд. евро от продажби, но 90% от приходите са отишли в чужбина. „Голяма част от международната търговия с наркотици, която се извършва в Нидерландия, е под ръководството на хора, които не живеят тук“, заявяват от Националната статистическа служба на Нидерландия в  публикацията „Оценка на незаконните дейности в националните сметки“.

           Незаконната икономика съставлява 0,5 % от нидерландската икономика

   Освен търговията с кокаин Националната статистическа служба оценява и производството и търговията със синтетични наркотици, производството и търговията с канабис, проституцията и незаконното производство и търговия с тютюн. В случая с канабиса и проституцията статистиката измерва не само частта, която принадлежи към незаконната икономика, но и законната и толерирана част. През 2021 г. общата добавена стойност на незаконните дейности е възлизала на 4,5 млрд. евро. евро, което възлиза на 0,5 % от брутния вътрешен продукт. 

   В Нидерландия през 2021 г. от търговията и производството на синтетични наркотици са спечелени над 3 млрд. евро. Както и при търговията с кокаин, голяма част от нея изтича в чужбина. Почти една трета от тези приходи допринасят за брутния вътрешен продукт.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha