Понеделник, 17 Юни 2024

Борисов допусна вариант да бъде премиер

Борисов допусна вариант да бъде премиер
Публикация   26 Май, 2024   /     akcent.bg   /     316

ГЕРБ ще преглътне всички - и БСП, и "Възраждане", и ИТН, само да не са ПП-ДБ, обяви партийният лидер

    Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сериозно допуска възможността да оглави следващото редовно правителство. Условието, при което би станал премиер, е партията му да стане първа политическа сила на предстоящите избори на 9 юни, при това със значителна преднина пред втория – над 10 процента.

   Това се разбра от пространното му и доста объркано изявление, което направи пред партийната организация в Ловеч. Каква ще бъде съдбата на Мария Габриел, която досега лансираше за премиер – за това той не спомена нито дума.

   Борисов досега е оглавявал три кабинета, от които само последният изкара пълен мандат. Сега обаче изглежда е готов да се пробва за четвърти път. Партията и общественото мнение постепенно биват подготвяни за такъв вариант – на всяко предизборно мероприятие, включително и днешното, всеки партиен говорител и кандидат, който спомене името на Борисов, задължително го обявява за премиера на ГЕРБ.

   Когато в Ловеч дойде редът на самия Борисов да говори, той театрално се оплака, че хората му искат да го натоварят с твърде тежка задача. "Аз не знам какво съм им причинил на моите колеги, за да ми пророкуват така съдбата. Толкова пари за църкви и вие искате накрая да ме вкарате в най-тежкото нещо", започна той с развеселен тон.

   После, сякаш да оправдае бъдещата си номинация за премиер, започна надълго и нашироко да разказва всичко, което смята да свой успех в трите си правителства. Неизбежно стигна до момента, в който ГЕРБ беше отстранена от властта, и тогава започна да се ядосва. "Започвате да ме подбутвате пак да понеса целия удар върху себе си, за да направя това, което ви е нужно! Ма не е честно!", разгневи се Борисов.

   Накрая обясни, че преди да се мисли за кабинета, партията му трябва да постигне отчетлива преднина спрямо ПП-ДБ. "На 9 юни не бързайте да обявявате какво ще бъде. Няма ли отчетлива разлика, сила, ние само може да катализираме още повече разделение с моя кандидатура", посъветва той съпартийците си.

   Тогава обаче се присети, че всичките му наследници като премиери са били по-лоши от него. И допусна, че ако ГЕРБ постигне значителна преднина, тогава ще обсъдят въпроса за неговата кандидатура за премиер на национален партиен форум. "Бях мъж на годината, жена на годината, политик на годината, премиер – по три пъти всичко съм бил! Сиреч, ако не дойде някой насила от Банкя да ме извлече, да ме закара там ... Отсега ви казвам – има ли над 10 процента разлика, тогава ще го мислим заедно. Ще свикаме един конгрес, ще преценяваме", обясни плана Борисов.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha