Токът ще поскъпне средно с 2% от 1 юли, а не с 30 на сто уверява КЕВР

Токът ще поскъпне средно с 2% от 1 юли, а не с 30 на сто уверява КЕВР
Публикация   23 Май, 2024   /     akcent.bg   /     127

Първоначалното заявление на АЕЦ "Козлодуй" беше за повишаване на цената с 30%, но съответно то беше оттеглен

   „Българските граждани да не изпитват тревога и притеснение относно цената на електрическата енергия от 1 юли. Средното изменение ще е около 2%.“

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов на брифинг относно очакваната цена на електрическата енергия за битовите потребители от 1 юли 2024 г., предаде репортер на БГНЕС.

   Председателят на КЕВР посочи, че в обществото продължава да се натрупва напрежение по отношение на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 г.

  "Категорично заявявам, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ "Козлодуй" ще остане практически непроменена", каза той.

   Иванов посочи, че първоначалното заявление на АЕЦ "Козлодуй" беше за повишаване на цената с 30%, но съответно то беше оттеглено.

   През 2023 г. АЕЦ "Козлодуй" поиска 69,77 лв., а тази година – 69,14 лв.

   "Преди два дни в комисията постъпи второ заявление от АЕЦ "Козлодуй", добави Иванов и обяви, че няма никакво основание тази година КЕВР да се произнесе с решение по цена, различна от миналогодишната.

   Като втора, по-важна тема, Иванов открои какви ще са прогнозите за ценана на електрическата енергия от 1 юли 2024 до 30 юни 2025 г.

   По думите му КЕВР винаги отчита обществения интерес.

   "Българските граждани да не изпитват тревога и притеснение относно цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 г. Средното изменение на цената на електрическата енергията от 1 юли 2024 г. ще бъде около 2%", увери той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha