Вторник, 18 Юни 2024

Зрелостниците разсъждаваха за компромиса в ,,Приказка за стълбата"

Зрелостниците разсъждаваха за компромиса в ,,Приказка за стълбата
Публикация   17 Май, 2024   /     akcent.bg   /     296

Над 50 000 зрелостници се явиха днес на първата си задължителна матура

    "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски - това произведение се падна на тазгодишната матура по български език и литература на зрелостниците, избрали да пишат интерпретативно съчинение. Темата за него бе "Цената на компромиса". Младежите, избрали да пишат есе, разсъждаваха по темата "Мълчанието - сила или слабост".

   Днес рано сутринта по традиция в МОН беше изтеглен вариант 15 за изпита. Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации.

   Над 50 000 зрелостници се явиха днес на първата си задължителна матура - по български език и литература, която се проведе в 759 училища. За контрола следяха 12 970 квестори.

Изпитът започна в 8:30 ч. и продължава до 12:30, като зрелостниците трябваше да са в училищата поне половин час по-рано. Те трябваше да си носят личната карта и служебната бележка за допускане на изпит, като тя можеше да се покаже както в хартиен, така и в електронен вариант.

   Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби. За тази задача учениците имаха 120 минути - толкова, колкото са отределени и за първите две части от теста, включващи въпросите с избираем, свободен и разширен отговор. На изпита се пише с черна химикалка.

   На предстоящата сесия за първи път зрелостниците ще имат шанса да се явят повторно на матура за повишаване на резултата, ако на първата са изкарали ниска оценка. Тази възможност бе дадена с промени в училищния закон, като оценката от този изпит ще може да се използва само при кандидатстване във висше училище. Такса за повторно явяване т.г. няма да има.

   Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

На 20 май, понеделник, е втората задължителна матура за 12-класниците, която е по профилиращ предмет - очаква се тя да се проведе в около 420 училища. Най-много ученици са избрали да държат изпит по английски език. В близо 220 училища пък ще има държавни зрелостни изпит по желание, които ще са от 22 до 29 май.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha